Pregled bibliografske jedinice broj: 319361
Usporedba aktivnosti starter kultura bakterija i kvasaca pri različitim temperaturama
Usporedba aktivnosti starter kultura bakterija i kvasaca pri različitim temperaturama, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba aktivnosti starter kultura bakterija i kvasaca pri različitim temperaturama
(Comparison of activities of bacteria and yeast starter cultures at different temperatures)
Autori
Mamić, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.12
Godina
2006
Stranica
49
Mentor
Stehlik-Tomas, Vesna
Ključne riječi
Lactobacillus; Saccharomyces uvarum; Saccharomyces cerevisiae; temperatura
(Lactobacillus; Saccharomyces uvarum; Saccharomyces cerevisiae; temperature)
Sažetak
U ovom radu praćena je aktivnost različitih kvasaca i bakterija pri nižim temperaturama u cilju odabira najpogodnijih starter kultura za pekarstvo. Ispitana su tri soja kvasaca: Saccharomyces cerevisie TVG-4, Saccharomyces uvarum K-1 i ZP, te bakterije mliječne kiseline: Lactobacillus sanfranciscensis (L-3), Lactobacillus brevis (L-62) te Lactobacillus plantarum (L-73). Aktivnost starter kultura ispitana je pri temperaturama od 22°C, 12°C i 4°C. Pokusi su provedeni na sintetskim laboratorijskim podlogama te u smjesi brašna i vode kao realnom uzorku. Rezultati su pokazali da smanjenje temperature uzrokuje smanjenje fiziološke aktivnosti kvasaca i bakterija. Potrošnja šećera kao i sinteza produkata mikrobnog metabolizma je usporena. Kvasac Saccharomyces uvarum ZP pokazao je najbolju fiziološku aktivnost pri niskim temperaturama na sintetskim podlogama, međutim pokazao se nepogodnim za primjenu na realnim podlogama sastavljenim od brašna i vode. Bakterija Lactobacillus sanfranciscensis (L-3) pokazala je najbolju fiziološku aktivnost pri nižim temperaturama te najmanju osjetljivost na promjene temperature kako u sintetskim podlogama tako i u realnom uzorku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
119/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Stehlik-Tomas
(mentor)