Pregled bibliografske jedinice broj: 319356
Određivanje kemijskog sastava i prehrambene vrijednosti brašna iz cjelovitog zrna heljde i pšenice
Određivanje kemijskog sastava i prehrambene vrijednosti brašna iz cjelovitog zrna heljde i pšenice, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319356 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje kemijskog sastava i prehrambene vrijednosti brašna iz cjelovitog zrna heljde i pšenice
(Evaluation of chemical composition and nutritive value of whole grain buckwheat and whole grain wheat flour)
Autori
Petranović, Mihaela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.12
Godina
2006
Stranica
43
Mentor
Kolb, Nada
Ključne riječi
heljda; pšenica; kemijski sastav; energetska vrijednost
(buckwheat; chemical composition; energy; value; wheat)
Sažetak
Sirovi proteini, masti, celuloza, pepeo, ugljikohidrati iz razlike i mineralne tvari su određeni iz uzoraka brašna od cjelovitog zrna heljde i pšenice. Izračunati su prehrambena vrijednost i energetski udjeli. Rezultati su pokazali: ● viši udjel proteina i masti u heljdi nego u pšenici ● niži udjel ugljikohidrata u heljdi nego u pšenici ● visok udjel mineralnih tvari, osobito fosfora, magnezija i cinka ● visoku energetsku vrijednost i energetski udjel.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
117/06