Pregled bibliografske jedinice broj: 319340
Prehrambene navike žena sa i bez osteoporoze s posebnim osvrtom na unos kalcija
Prehrambene navike žena sa i bez osteoporoze s posebnim osvrtom na unos kalcija, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319340 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike žena sa i bez osteoporoze s posebnim osvrtom na unos kalcija
(Nutritional habits of women with and without osteophorosis with special overview on calcium intake)
Autori
Jokanović, Irina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.12
Godina
2006
Stranica
69
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
prehrana; žene; osteoporoza; metode ispitivanja
(nutrition; osteophorosis; survey methods; women)
Sažetak
Cilj je ovog rada bio utvrditi i usporediti prehrambene navike, kakvoću prehrane (s osobitim osvrtom na kalcij) i indeks tjelesne mase (BMI) u zdravih žena i žena oboljelih od osteoporoze starijih od 45 godina. U istraživanju su korišteni opći upitnik, upitnik za provjeru znanja o osteoporozi i 24-satno prisjećanje unosa hrane i pića. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 128 ispitanica (64 zdrave i 64 sa osteoporozom). Uz rezultate dobivene tim metodama, utvrđeni su i antropometrijski parametri ispitanica (tjelesna masa i tjelesna visina). Rezultati dobiveni metodom 24 satnog prisjećanja ne pokazuju statistički značajne razlike unosa većine nutrijenata unutar dvije skupine ispitanica (sa i bez osteoporoze), ali pokazuju značajnu razliku s obzirom na prehrambeni standard i dijetetičke preporuke. U obje skupine ustanovljen je premalen unos energije, ugljikohidrata i previsok unos soli, proteina i masti. Neki mikronutrijenti kao što su željezo i kalcij pokazuju zabrinjavajuće niske vrijednosti. Ispitanice obje skupine gotovo su podjednako upućene u osteoporozu. Neke stavke općeg upitnika rezultatski odvajaju skupine žena sa i bez osteoporoze ( dob prve menstruacije). Dobiveni rezultati potvrđuju važnost prehrane i znanja o prehrani u prevenciji osteoporoze te navode na zaključak o nužnosti edukacije ženske populacije o važnosti pravilne prehrane, ali i tjelesne aktivnosti i ostalih životnih navika u prevenciji bolesti i podizanju kvalitete života.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
89/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb