Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319321

Usporedba kinetike fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bifidobakterijama


Lukačević, Silvija
Usporedba kinetike fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bifidobakterijama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 319321 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba kinetike fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bifidobakterijama
(Comparation of some bifidobacterial fermentation kinetics between goat and cow milk)

Autori
Lukačević, Silvija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2007

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
Bifidobacterium longum Bb-46; Bifidobacterium spp.; Bifidobacterium lactis Bb-12; humani soj Bifidobacterium bifidum B 3.2; fermentacija; kozje i kravlje mlijeko
(Bifidobacterium longum Bb-46; Bifidobacterium spp.; Bifidobacterium lactis Bb-12; human origin strain Bifidobacterium bifidum B 3.2; fermentation; goat and cow milk)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati i usporediti fermentacijsku aktivnost odabranih sojeva bifidobakterija u kozjem i kravljem mlijeku. Ispitivani su sojevi Bifidobacterium longum Bb-46, Bifidobacterium spp. iz ABT-2 kulture, Bifidobacterium lactis Bb-12, te soj izoliran iz ljudskog organizma Bifidobacterium bifidum B 3.2. Tijekom 25-satne fermentacije u kozjem i kravljem mlijeku određivani su titracijska kiselost, pH vrijednost i broj živih bifidobakterija. Rezultati rada pokazali su da sva tri komercijalna soja brže fermentiraju kozje u odnosu na kravlje mlijeko. Nadalje, rezultati pokazuju da je humani soj Bifidobacterium bifidum B 3.2 sposoban fermentirati kozje i kravlje mlijeko. Vrijednosti mjerenih parametara na kraju fermentacije s Bifidobacterium bifidum B 3.2 bili su u optimalnim okvirima za fermentirane mliječne proizvode. Za razliku od komervijalnih DVS kultura, Bifidobacterium bifidum B 3.2 podjednakom je dinamikom fermentirao kozje i kravlje mlijeko.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Drvna tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lukačević, Silvija
Usporedba kinetike fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bifidobakterijama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Lukačević, S. (2007) 'Usporedba kinetike fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bifidobakterijama', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Luka\v{c}evi\'{c}, Silvija}, year = {2007}, keywords = {Bifidobacterium longum Bb-46, Bifidobacterium spp., Bifidobacterium lactis Bb-12, humani soj Bifidobacterium bifidum B 3.2, fermentacija, kozje i kravlje mlijeko}, title = {Usporedba kinetike fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bifidobakterijama}, keyword = {Bifidobacterium longum Bb-46, Bifidobacterium spp., Bifidobacterium lactis Bb-12, humani soj Bifidobacterium bifidum B 3.2, fermentacija, kozje i kravlje mlijeko}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Luka\v{c}evi\'{c}, Silvija}, year = {2007}, keywords = {Bifidobacterium longum Bb-46, Bifidobacterium spp., Bifidobacterium lactis Bb-12, human origin strain Bifidobacterium bifidum B 3.2, fermentation, goat and cow milk}, title = {Comparation of some bifidobacterial fermentation kinetics between goat and cow milk}, keyword = {Bifidobacterium longum Bb-46, Bifidobacterium spp., Bifidobacterium lactis Bb-12, human origin strain Bifidobacterium bifidum B 3.2, fermentation, goat and cow milk}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font