Pregled bibliografske jedinice broj: 319321
Usporedba kinetike fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bifidobakterijama
Usporedba kinetike fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bifidobakterijama, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 319321 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kinetike fermentacije kozjeg i kravljeg mlijeka bifidobakterijama
(Comparation of some bifidobacterial fermentation kinetics between goat and cow milk)
Autori
Lukačević, Silvija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2007
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
Bifidobacterium longum Bb-46; Bifidobacterium spp.; Bifidobacterium lactis Bb-12; humani soj Bifidobacterium bifidum B 3.2; fermentacija; kozje i kravlje mlijeko
(Bifidobacterium longum Bb-46; Bifidobacterium spp.; Bifidobacterium lactis Bb-12; human origin strain Bifidobacterium bifidum B 3.2; fermentation; goat and cow milk)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati i usporediti fermentacijsku aktivnost odabranih sojeva bifidobakterija u kozjem i kravljem mlijeku. Ispitivani su sojevi Bifidobacterium longum Bb-46, Bifidobacterium spp. iz ABT-2 kulture, Bifidobacterium lactis Bb-12, te soj izoliran iz ljudskog organizma Bifidobacterium bifidum B 3.2. Tijekom 25-satne fermentacije u kozjem i kravljem mlijeku određivani su titracijska kiselost, pH vrijednost i broj živih bifidobakterija. Rezultati rada pokazali su da sva tri komercijalna soja brže fermentiraju kozje u odnosu na kravlje mlijeko. Nadalje, rezultati pokazuju da je humani soj Bifidobacterium bifidum B 3.2 sposoban fermentirati kozje i kravlje mlijeko. Vrijednosti mjerenih parametara na kraju fermentacije s Bifidobacterium bifidum B 3.2 bili su u optimalnim okvirima za fermentirane mliječne proizvode. Za razliku od komervijalnih DVS kultura, Bifidobacterium bifidum B 3.2 podjednakom je dinamikom fermentirao kozje i kravlje mlijeko.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Drvna tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek