Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319316

Specifičnost proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na gospodarstvu u Cretu Bizovačkom po tradicionalnom vlašićkom postupku


Bajs, Zlatko
Specifičnost proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na gospodarstvu u Cretu Bizovačkom po tradicionalnom vlašićkom postupku, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 319316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Specifičnost proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na gospodarstvu u Cretu Bizovačkom po tradicionalnom vlašićkom postupku
(Specificity of production and properties of goat cheese produced on farm in Cret Bizovački acording to a traditional Vlašić’ s recipe)

Autori
Bajs, Zlatko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
20.07

Godina
2007

Stranica
39

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kozji sir; autohtoni vlašićki postupak; proljetni i jesenji sir; fizikalno-kemijska svojstva; senzorska kakvoća
(goat cheese; autochthonous vlašić’ s recipe; spring and autumn cheese; physical chemical properties; sensory quality)

Sažetak
U radu su detaljno opisani svi parametri proizvodnje kozjeg sira na obiteljskom gospodarstvu u Cretu Bizovačkom. Sir se proizvodio prema dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji, a prema izvornom procesu proizvodnje iz okolice Travnika (planina Vlašić). Proizvodnja je praćena u dva perioda tijekom godine dana (proljeće i jesen), a analizirani su mladi sirevi (starosti 2 dana) i sirevi nakon 10 dana zrenja u vlastitoj slanoj sirutki. Rezultati fizikalno-kemijskih analiza pokazali su da se proljetni isto kao i jesenji sirevi mogu svrstati u grupu tričetvrt masnih polumekih sireva. U oba perioda sirevi nakon 10 dana zrenja u salamuri imali su nešto veći udio suhe tvari, ali vrlo slične udjele mliječne masti u suhoj tvari, kao i mladi sirevi. Senzorsko ocjenjivanje provedeno s 10 ocjenjivača sustavom od 20 ponderiranih bodova, uz ocjenjivanje okusa, mirisa, teksture i naknadnog okusa u ustima, te izgleda površine i presjeka, pokazalo je vrlo visoku kakvoću svih sireva. Mikrobiološke analize dale su negativne rezultate na sve ispitivane grupe mikroorganizama, osim što je kod dva primjerka sira starih 10 dana vrlo slabo izražen miris po kvascima, iako nisu utvrđeni do granice detekcije (< 103 /g sira).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Drvna tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bajs, Zlatko
Specifičnost proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na gospodarstvu u Cretu Bizovačkom po tradicionalnom vlašićkom postupku, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Bajs, Z. (2007) 'Specifičnost proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na gospodarstvu u Cretu Bizovačkom po tradicionalnom vlašićkom postupku', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bajs, Zlatko}, year = {2007}, pages = {39}, keywords = {kozji sir, autohtoni vla\v{s}i\'{c}ki postupak, proljetni i jesenji sir, fizikalno-kemijska svojstva, senzorska kakvo\'{c}a}, title = {Specifi\v{c}nost proizvodnje i svojstva kozjeg sira proizvedenog na gospodarstvu u Cretu Bizova\v{c}kom po tradicionalnom vla\v{s}i\'{c}kom postupku}, keyword = {kozji sir, autohtoni vla\v{s}i\'{c}ki postupak, proljetni i jesenji sir, fizikalno-kemijska svojstva, senzorska kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bajs, Zlatko}, year = {2007}, pages = {39}, keywords = {goat cheese, autochthonous vla\v{s}i\'{c} and \#8217, s recipe, spring and autumn cheese, physical chemical properties, sensory quality}, title = {Specificity of production and properties of goat cheese produced on farm in Cret Bizova\v{c}ki acording to a traditional Vla\v{s}i\'{c} and \#8217; s recipe}, keyword = {goat cheese, autochthonous vla\v{s}i\'{c} and \#8217, s recipe, spring and autumn cheese, physical chemical properties, sensory quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font