Pregled bibliografske jedinice broj: 319226
Utjecaj vremena skladištenja i temperature na elektroprovodljivost i kiselost različitih vrsta meda
Utjecaj vremena skladištenja i temperature na elektroprovodljivost i kiselost različitih vrsta meda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319226 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj vremena skladištenja i temperature na elektroprovodljivost i kiselost različitih vrsta meda
(Changes in electrical conductivity and total acidity of different types of honey during storage at given temperatures)
Autori
Mesić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2006
Stranica
50
Mentor
Lalić, Ljerka Marija
Ključne riječi
elektroprovodljivost; kiselost; med; pH vrijednost
(electrical conductivity; honey; pH-value; total acidity)
Sažetak
Uzorcima 5 različitih vrsta meda sa područja Hrvatske određeni su slijedeći parametri: udio vode, gustoća, udio pepela i pH- vrijednost. Zatim je tim istim uzorcima meda određena kiselost i električna provodljivost, a isti su parametri određeni tim istim uzorcima meda kojima su dodani bademi, orasi i pelud. Za određivanje električne provodljivosti korišten je digitalni konduktometar « ; WTW Multilab 540» ; , dok je pH vrijednost određena pH metrom « ; INOLAB WTW LEVEL 2» ; . Ostali parametri su određeni standardnim metodama. Promatrane su promjene električne provodljivosti i kiselosti čistih uzoraka meda kao i uzoraka meda s dodacima tokom vremena skladištenja pri odgovarajućim temperaturama. Električna provodljivost svih promatranih uzoraka meda se smanjuje tokom čuvanja kod obje promatrane temperature. Dodatkom badema, oraha i peludi vrijednosti električne provodljivosti svih uzoraka meda nakon 210 dana čuvanja kod obje temperature se povećavaju u odnosu na vrijednosti za čiste uzorke meda nakon istog vremena čuvanja. Kiselost svih ispitanih uzoraka meda kao i uzoraka meda s dodacima se povećava tokom njihovog skladištenja na obje promatrane temperature.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
81/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ljerka-Marija Lalić-Siraj-Eldin
(mentor)