Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319212

Utjecaj temperature fermentacije na aromu mladog vina


Muršić, Tomislav
Utjecaj temperature fermentacije na aromu mladog vina, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 319212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature fermentacije na aromu mladog vina
(Temperature influenze on young wine aroma)

Autori
Muršić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2006

Stranica
57

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
aroma; fermentacija; kvasci; temperatura
(aroma; fermentation; yeasts; temperature)

Sažetak
Odabrani su moštovi sorta graševina i moslavac te njihova kupaža (1:1), proizvedeni u vinariji Agromeđimurje (berba 2005). Moštovi su sumporeni K-metabisulfitom (8 g/100L), izbistreni želatinom (8 g/100L) i kiselsolom (80 mL/100L), te tretirani pektolitičkim enzimima. Fermentacija odabranih moštova provedena je s kvascem Saccharomyces cerevisiae (UVAFERM CS2) pri temperaturi od 16 &ordm ; C (&plusmn ; 1 &ordm ; C) i pri 20 &ordm ; C. Fermentacijska aktivnost praćena je mjerenjem količine prevrelog šećera (refraktometar) i temperature (digitalni termometar). Nakon završene fermentacije određeni su udjeli hlapljivih spojeva arome. Za analizu navedenih sastojaka korištena je plinska kromatografija s headspace uzorkivačem (GC-HS). Pokazalo se da sastav grožđa (kemijski sastav mošta) i temperatura fermentacije utječu na udjel određivanih komponenata arome.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
78/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Muršić, Tomislav
Utjecaj temperature fermentacije na aromu mladog vina, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Muršić, T. (2006) 'Utjecaj temperature fermentacije na aromu mladog vina', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mur\v{s}i\'{c}, Tomislav}, year = {2006}, pages = {57}, keywords = {aroma, fermentacija, kvasci, temperatura}, title = {Utjecaj temperature fermentacije na aromu mladog vina}, keyword = {aroma, fermentacija, kvasci, temperatura}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mur\v{s}i\'{c}, Tomislav}, year = {2006}, pages = {57}, keywords = {aroma, fermentation, yeasts, temperature}, title = {Temperature influenze on young wine aroma}, keyword = {aroma, fermentation, yeasts, temperature}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font