Pregled bibliografske jedinice broj: 319209
Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi rogača i smokve
Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi rogača i smokve, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319209 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi rogača i smokve
(Chemical composition of some products on carob and fig base)
Autori
Badanjak, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.06
Godina
2006
Stranica
56
Mentor
Lelas, Vesna
Ključne riječi
rogač; smokva; fenolni spojevi; funkcionalna hrana; nutraceutici
(carob; fig; phenolic compounds; functional food; nutraceuticals)
Sažetak
Voće kao što su smokve i rogač, nije prisutno u svakodnevnoj ljudskoj prehrani poput jabučastog voća ili agruma. Budući da su dobar izvor dijetalnih vlakana, šećera te biološki aktivnih spojeva poput fenolnih spojeva, sve je veći interes kako prehrambene industrije, tako i potrošača za uvrštavanjem ovog voća u svakodnevnu prehranu.Cilj rada bio je odrediti udio i sastav ukupnih fenola i fenolnih kiselina u sušenoj smokvi, prahu rogača, džemu od smokava i džemu od smokava sa dodatkom rogača. Osim toga u svim uzorcima određeni su udjeli suhe tvari, prirodnog i ukupnog inverta, saharoze, te kalcija i fosfora standardnim kemijskim metodama. Ukupni fenoli određeni su spektrofotometrijski, a fenolne kiseline tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najveća količina fenolnih spojeva određena je u prahu rogača. Pored visoke količine galne kiseline, džem od suhih smokava pripremljen s dodatkom praha rogača pokazuje veći sadržaj flavonoida. Najviše kalcija sadrži prah rogača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
77/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb