Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319209

Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi rogača i smokve


Badanjak, Marija
Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi rogača i smokve, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 319209 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi rogača i smokve
(Chemical composition of some products on carob and fig base)

Autori
Badanjak, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.06

Godina
2006

Stranica
56

Mentor
Lelas, Vesna

Ključne riječi
rogač; smokva; fenolni spojevi; funkcionalna hrana; nutraceutici
(carob; fig; phenolic compounds; functional food; nutraceuticals)

Sažetak
Voće kao što su smokve i rogač, nije prisutno u svakodnevnoj ljudskoj prehrani poput jabučastog voća ili agruma. Budući da su dobar izvor dijetalnih vlakana, šećera te biološki aktivnih spojeva poput fenolnih spojeva, sve je veći interes kako prehrambene industrije, tako i potrošača za uvrštavanjem ovog voća u svakodnevnu prehranu.Cilj rada bio je odrediti udio i sastav ukupnih fenola i fenolnih kiselina u sušenoj smokvi, prahu rogača, džemu od smokava i džemu od smokava sa dodatkom rogača. Osim toga u svim uzorcima određeni su udjeli suhe tvari, prirodnog i ukupnog inverta, saharoze, te kalcija i fosfora standardnim kemijskim metodama. Ukupni fenoli određeni su spektrofotometrijski, a fenolne kiseline tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Najveća količina fenolnih spojeva određena je u prahu rogača. Pored visoke količine galne kiseline, džem od suhih smokava pripremljen s dodatkom praha rogača pokazuje veći sadržaj flavonoida. Najviše kalcija sadrži prah rogača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
77/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Lelas (mentor)

Avatar Url Marija Badanjak Sabolović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Badanjak, Marija
Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi rogača i smokve, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Badanjak, M. (2006) 'Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi rogača i smokve', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Badanjak, Marija}, year = {2006}, pages = {56}, keywords = {roga\v{c}, smokva, fenolni spojevi, funkcionalna hrana, nutraceutici}, title = {Kemijski sastav nekih proizvoda na bazi roga\v{c}a i smokve}, keyword = {roga\v{c}, smokva, fenolni spojevi, funkcionalna hrana, nutraceutici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Badanjak, Marija}, year = {2006}, pages = {56}, keywords = {carob, fig, phenolic compounds, functional food, nutraceuticals}, title = {Chemical composition of some products on carob and fig base}, keyword = {carob, fig, phenolic compounds, functional food, nutraceuticals}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font