Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319157

HACCP sustav u objektima klaoničke obrade i prerade mesa


Majstorović, Martina
HACCP sustav u objektima klaoničke obrade i prerade mesa, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 319157 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
HACCP sustav u objektima klaoničke obrade i prerade mesa
(HACCP system application in slaughterhouses and meat processing industry)

Autori
Majstorović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.11

Godina
2006

Stranica
84

Mentor
Petrak, Tomislav

Ključne riječi
meso; mesni proizvodi; klaonica; CCP; CP; HACCP
(meat; meat products; slaughterhouse; CCP; CP; HACCP)

Sažetak
U ovom radu je istraživan sustav osiguranja kvalitete (HACCP) u objektima klaoničke obrade i prerade mesa. U okviru prerade mesa analizirani su procesi proizvodnje gotovih proizvoda: kuhane kobasice, obarene kobasice, polutrajne i trajne kobasice, suhomesnati proizvodi te usitnjeno oblikovano meso i kobasice za pečenje. Cilj rada bila je analiza rizika, određivanje kontrolnih (CP) i kritičnih kontrolnih točaka (CCP) te utvrđivanje kritičnih granica, nadzora i korektivnih mjera. Prvo su opisani opći propisi i smjernice HACCP sustava. Zatim su definirani, opisani i prikazani svi tehnološki procesi u pojedinim koracima. Nakon toga provedena je analiza rizika svih koraka tehnoloških procesa klaonice i prerade mesa, identificirane su CP i CCP ocjenjivanjem prema stupnju rizika i primjenom dijagrama odluke, pri čemu je korišten kriterij mikrobioloških, kemijskih i fizikalnih rizika. U određenim CP i CCP je identificirana prisutnost mikrobiološkog rizika te je na osnovu njih izrađen HACCP plan za kontrolu i provođenje osiguranja kvalitete mesa i mesnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
110/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Petrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majstorović, Martina
HACCP sustav u objektima klaoničke obrade i prerade mesa, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Majstorović, M. (2006) 'HACCP sustav u objektima klaoničke obrade i prerade mesa', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Majstorovi\'{c}, Martina}, year = {2006}, pages = {84}, keywords = {meso, mesni proizvodi, klaonica, CCP, CP, HACCP}, title = {HACCP sustav u objektima klaoni\v{c}ke obrade i prerade mesa}, keyword = {meso, mesni proizvodi, klaonica, CCP, CP, HACCP}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Majstorovi\'{c}, Martina}, year = {2006}, pages = {84}, keywords = {meat, meat products, slaughterhouse, CCP, CP, HACCP}, title = {HACCP system application in slaughterhouses and meat processing industry}, keyword = {meat, meat products, slaughterhouse, CCP, CP, HACCP}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font