Pregled bibliografske jedinice broj: 319151
Utjecaj kakvoće brašna na kvalitetu vafel lista
Utjecaj kakvoće brašna na kvalitetu vafel lista, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kakvoće brašna na kvalitetu vafel lista
(Influence of flour quality on quality of wafers)
Autori
Habuš, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.11
Godina
2006
Stranica
59
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
pšenično brašno; tekstura; vafel list
(wheat flour; texture; wafer)
Sažetak
Unutar ovog rada ispitivan je utjecaj svojstava brašna na kvalitetna svojstva vafel lista. Za proizvodnju vafel listova korištene su tri vrste brašna i standardno brašno, iz kojeg se danas proizvodi vafel list. U cilju određivanja najpogodnijeg brašna za proizvodnju vafel listova, tj. brašna sa svojstvima najsličnijim standardnom brašnu, provedene su fizikalno-kemijske i reološke analize brašna, te fizikalno-kemijske analize i analize teksture vafel listova. Tvrdoća i lomljivost vafel listova procijenjene su na principu prodiranja pomoću analizatora teksture ''Texture Analyser''. Rezultati fizikalno-kemijskih (količina sirovih proteina, količina vlažnog glutena i granulacija čestica) i reoloških (upijanje vode, kvalitetni broj, energija rastezanja i maksimalni viskozitet) analiza brašna pokazali su da je brašno 2 najsličnije standardnom brašnu, dok je analiza teksture (tvrdoća i lomljivost) vafel lista pokazala da je uzorak 3 najsličniji standardnom uzorku. To dovodi do zaključka da prije izrade vafel listova treba definirati kemijska i reološka svojstva brašna, te recepturu sirovina za proizvodnju, kako bi se dobio kvalitetan vafel list.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
109/06