Pregled bibliografske jedinice broj: 31914
Transformacija biljaka-dostignuća i mogućnosti
Transformacija biljaka-dostignuća i mogućnosti // Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća / Treer, Tomislav (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 83-83 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, pregledni)
CROSBI ID: 31914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Transformacija biljaka-dostignuća i mogućnosti
(Plant transformation-achievements and possibilities)
Autori
Kereša, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni
Izvornik
Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća
/ Treer, Tomislav - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999, 83-83
Skup
XXXV. Znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
transformacija biljaka
(plant transformation)
Sažetak
Biotehnologija općenito, a pogotovo njezin dio - transformacija biljaka, postižu u posljednje vrijeme značajne rezultate u podrućju oplemenjivanja bilja. Različitim tehnikama, u biljni je genom moguće unijeti gen iz bilo koje biljne ili životinjske vrste. To je velika prednost genetskog inženjerstva pred klasičnim oplemenjivanjem bilja zbog mogućnosti iskorištavanja velike i potencijalno vrlo korisne genetske raznolikosti divljih i nesrodnih biljnih vrsta.
Sjeme genetski izmijenjenih važnih poljoprivrednih kultura prvi put se pojavilo na tržištu 1995. godine, a 1998. procjenjuje se da su površine zasijane sjemenom genetski izmijenjenih biljaka dosegle oko 30 milijuna hektara. Oko 80 % ovih površina nalazi se u SAD i Kanadi, a 20 % u zemljama u razvoju među kojima prednjače Argentina, Meksiko, Kina i Južna Afrika.
Najveći dio ovih kultura genetski je izmijenjen za tolerantnost na herbicid glifosat te za otpornost na insekte unosom Bt-gena iz bakterije Bacillus thuringiensis. Manji dio nosi otpornost na različite bolesti ili gene za poboljšanu kvalitetu.
Istraživanja oko transformacije biljaka sve više napreduju. Istražuju se različiti promotori koji bi usmjerili ekspresiju transgena u samo pojedinim, a ne svim biljnim tkivima te različiti marker geni (dosad su to uglavnom bili geni za otpornost na antibiotike). Najnovija istraživanja naslućuju i mogućnost da će u skorije vrijeme unos gena u biljni genom postati precizniji tj. da će biti moguća integracija gena na točno određeno mjesto u kromosomu.
Iako genetski izmijenjene biljke nose i neke rizike, prednosti njihova korištenja u poljoprivredi daleko su veće u smislu smanjenja uporabe kemijskih sredstava i ako će ljudi s njima postupati oprezno i pažljivo, transgene biljke mogle bi postati glavni čimbenik u očuvanju već opasno zagađenog okoliša u kojem živimo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA