Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319131

Određivanje reoloških svojstava proteina sirutke u interakciji sa škrobom


Momčilović, Aleksandra
Određivanje reoloških svojstava proteina sirutke u interakciji sa škrobom, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 319131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje reoloških svojstava proteina sirutke u interakciji sa škrobom
(Rheological properties of whey protein and starch)

Autori
Momčilović, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.11

Godina
2006

Stranica
61

Mentor
Herceg, Zoran

Ključne riječi
proteini sirutke; škrob; reološka svojstva
(whey protein; starch; rheological properties)

Sažetak
Na reološka svojstva hrane utječu temperatura, procesni parametri, kemijski sastav, te posebno udio i vrsta suhe tvari. Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj međudjelovanja tribomehanički tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa škrobom na reološka svojstva modelnih sustava pripremljenih sa proteinima sirutke te dodatkom škroba. Utjecaj temperature na suspenzije proteina sirutke i škroba ispitan je na 10%-tnim modelnim suspenzijama proteina sa dodatkom škroba. Određivanje viskoznosti ispitivanih modelnih sustava provedena su na rotacionom reometru Rheometric Scientific RM-180 u temperaturnom rasponu od 10-60 ° C. Reološka svojstva ispitivanih suspenzija proteina izražena su reološkim parametrima pomoću Ostwald de Waele-ovog zakona. Znatno viša vrijednost viskoznosti zabilježena je u modelnim sustavima tretiranog izolata proteina sirutke sa dodatkom škroba nego u modelnoj otopini sa netretiranim IPS. Utjecaj temperature na viskoznost modelnih suspenzija ispitan je primjenom Arrhenius-ovog modela. Povišenjem temperature dolazi do kontinuiranog smanjenja viskoznosti u svih ispitivanih sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
106/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Herceg (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Momčilović, Aleksandra
Određivanje reoloških svojstava proteina sirutke u interakciji sa škrobom, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Momčilović, A. (2006) 'Određivanje reoloških svojstava proteina sirutke u interakciji sa škrobom', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mom\v{c}ilovi\'{c}, Aleksandra}, year = {2006}, pages = {61}, keywords = {proteini sirutke, \v{s}krob, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Odre\djivanje reolo\v{s}kih svojstava proteina sirutke u interakciji sa \v{s}krobom}, keyword = {proteini sirutke, \v{s}krob, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mom\v{c}ilovi\'{c}, Aleksandra}, year = {2006}, pages = {61}, keywords = {whey protein, starch, rheological properties}, title = {Rheological properties of whey protein and starch}, keyword = {whey protein, starch, rheological properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font