Pregled bibliografske jedinice broj: 318817
Temperiranje crne i mliječne čokoladne mase
Temperiranje crne i mliječne čokoladne mase, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Temperiranje crne i mliječne čokoladne mase
(Tempering of dark and milk chocolate)
Autori
Hlupić, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.05
Godina
2006
Stranica
69
Mentor
Karlović, Damir
Ključne riječi
crna čokolada; mliječna čokolada;; temperiranje; kakao maslac
(dark chocolate; milk chocolate; tempering; cocoa butter)
Sažetak
Proizvodnja čokolade ovisi o kristalizacijskom i polimorfnom ponašanju masnih komponenata. Da bi se dobio kvalitetan gotov proizvod važno je da kakao maslac kristalizira u stabilan oblik V (β 2). Zato se provodi temperiranje čokoladne mase, prije njezinog oblikovanja u gotov proizvod. Cilj temperiranja je da se otope manje stabilni kristalni oblici i da se stvori što veći broj centara kristalizacije oblika V (β 2) koji će prevesti ostatak masti u istu stabilnu kristalnu formu. Naknadnim će hlađenjem čokoladne mase kakao maslac iskristalizirati u onom kristalnom obliku koji je nastao temperiranjem. Pravilno temperiranje čokoladne mase olakšava oblikovanje čokolade i daje joj jednakomjernu sitno-zrnatu strukturu, dobar lom, tvrdoću, sjaj i krtost. Praćenje temperiranosti tijekom procesa proizvodnje predstavlja jednostavan način kontrole ispravnosti gotovog proizvoda. Cilj ovog rada bio je određivanje stupnja temperiranosti mliječne čokolade i dvije vrste crne čokolade sa različitim sadržajem masti, temperirane na pločastoj temperirci "Turbo Sollich". Mjerenje stupnja temperiranosti provodilo se pomoću uređaja "Sollich Tempermeter E3" sa termo-električnim hlađenjem. Metodom nuklearne magnetske rezonancije (NMR) određena je količina čvrste masne faze (%ČMF).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
48/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Karlović
(mentor)