Pregled bibliografske jedinice broj: 318808
Utjecaj temperature i debljine sloja na kinetiku sušenja šampinjona (Agraricus bisporus) u sušari s infracrvenim zračenjem
Utjecaj temperature i debljine sloja na kinetiku sušenja šampinjona (Agraricus bisporus) u sušari s infracrvenim zračenjem, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i debljine sloja na kinetiku sušenja šampinjona (Agraricus bisporus) u sušari s infracrvenim zračenjem
(Effects of temperature and slice thickness on the kinetics of mushroom drying (Agraricus bisporus) in an infra-red dryer)
Autori
Milošić, Lukša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.04
Godina
2006
Stranica
37
Mentor
Tripalo, Branko
Ključne riječi
šampinjoni; sušenje infracrvenim zračenjem; blanširanje; kinetika
(mushrooms; infrared drying; blanching; kinetics of drying; mathematical model)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih temperatura i debljine sloja na brzinu sušenja šampinjona i utvrditi koji matematički model najbolje opisuje kinetiku sušenja.Šampinjoni debljine 1, 2 i 3 mm sušeni su u laboratorijskom sušilu "Mettler Lj 16" pri temperaturama 65, 70, 75 i 80º ; C. Rezultati pokazuju da kod iste temperature vrijeme sušenja šampinjona raste s debljinom sloja uzorka, odnosno da kod iste debljine sloja uzorka pri višim temperaturama sušenje iziskuje manje vremena nego sušenje pri nižim temperaturama. Određivanje kemijskog sastava pokazalo je da su šampinjoni bogati vrijednim nutritivnim sastojcima koji ostaju sačuvani i nakon sušenja.Statističkom obradom podataka pomoću programa Sigmaplot 9.0 (nelinearna regresija) i Microsoft Excel dobiven je matematički model za sve četiri temperature koji se dobro slaže sa eksperimentalnim vrijednostima (R>0, 99).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
46/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branko Tripalo
(mentor)