Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 318808

Utjecaj temperature i debljine sloja na kinetiku sušenja šampinjona (Agraricus bisporus) u sušari s infracrvenim zračenjem


Milošić, Lukša
Utjecaj temperature i debljine sloja na kinetiku sušenja šampinjona (Agraricus bisporus) u sušari s infracrvenim zračenjem, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 318808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i debljine sloja na kinetiku sušenja šampinjona (Agraricus bisporus) u sušari s infracrvenim zračenjem
(Effects of temperature and slice thickness on the kinetics of mushroom drying (Agraricus bisporus) in an infra-red dryer)

Autori
Milošić, Lukša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.04

Godina
2006

Stranica
37

Mentor
Tripalo, Branko

Ključne riječi
šampinjoni; sušenje infracrvenim zračenjem; blanširanje; kinetika
(mushrooms; infrared drying; blanching; kinetics of drying; mathematical model)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj različitih temperatura i debljine sloja na brzinu sušenja šampinjona i utvrditi koji matematički model najbolje opisuje kinetiku sušenja.Šampinjoni debljine 1, 2 i 3 mm sušeni su u laboratorijskom sušilu "Mettler Lj 16" pri temperaturama 65, 70, 75 i 80&ordm ; C. Rezultati pokazuju da kod iste temperature vrijeme sušenja šampinjona raste s debljinom sloja uzorka, odnosno da kod iste debljine sloja uzorka pri višim temperaturama sušenje iziskuje manje vremena nego sušenje pri nižim temperaturama. Određivanje kemijskog sastava pokazalo je da su šampinjoni bogati vrijednim nutritivnim sastojcima koji ostaju sačuvani i nakon sušenja.Statističkom obradom podataka pomoću programa Sigmaplot 9.0 (nelinearna regresija) i Microsoft Excel dobiven je matematički model za sve četiri temperature koji se dobro slaže sa eksperimentalnim vrijednostima (R>0, 99).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
46/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branko Tripalo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milošić, Lukša
Utjecaj temperature i debljine sloja na kinetiku sušenja šampinjona (Agraricus bisporus) u sušari s infracrvenim zračenjem, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Milošić, L. (2006) 'Utjecaj temperature i debljine sloja na kinetiku sušenja šampinjona (Agraricus bisporus) u sušari s infracrvenim zračenjem', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milo\v{s}i\'{c}, Luk\v{s}a}, year = {2006}, pages = {37}, keywords = {\v{s}ampinjoni, su\v{s}enje infracrvenim zra\v{c}enjem, blan\v{s}iranje, kinetika}, title = {Utjecaj temperature i debljine sloja na kinetiku su\v{s}enja \v{s}ampinjona (Agraricus bisporus) u su\v{s}ari s infracrvenim zra\v{c}enjem}, keyword = {\v{s}ampinjoni, su\v{s}enje infracrvenim zra\v{c}enjem, blan\v{s}iranje, kinetika}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milo\v{s}i\'{c}, Luk\v{s}a}, year = {2006}, pages = {37}, keywords = {mushrooms, infrared drying, blanching, kinetics of drying, mathematical model}, title = {Effects of temperature and slice thickness on the kinetics of mushroom drying (Agraricus bisporus) in an infra-red dryer}, keyword = {mushrooms, infrared drying, blanching, kinetics of drying, mathematical model}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font