Pregled bibliografske jedinice broj: 318800
Praćenje parametara proizvodnje šećera iz šećerne trske u kampanji 2006. godine
Praćenje parametara proizvodnje šećera iz šećerne trske u kampanji 2006. godine, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318800 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje parametara proizvodnje šećera iz šećerne trske u kampanji 2006. godine
(The following of production parameters in sugar from sugar cane during the campaign of 2006.)
Autori
Pongrac, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2006
Stranica
73
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
šećer; šećerna trska; saharoza; procesni parametri
(sugar; sugar cane; sucrose; process parameters)
Sažetak
Šećerna trska je osnovna sirovina za proizvodnju šećera u tropskim predjelima iz koje se dobiva oko 2/3 ukupno proizvedenog šećera u svijetu. To je biljka u čijoj se stabiljci nalaze pohranjeni šećer i mnogi drugi spojevi, a njihovi udjeli, kao i međusobni odnosi ovise o mnoštvu vanjskih čimbenika tijekom proizvodnje i rasta trske. Uzimani su uzorci međuprodukata i konačnog produkta, konzumnog šećera, tijekom tehnološkog procesa proizvodnje počevši od gustog soka šećerne trske. Nakon gustog soka slijedili su redom uzorci: šećerovina A, zeleni sirup A, bijeli sirup A, šećerovina B, zeleni sirup B, miješani sirup B, šećerovima C, melasa, sirovi šećer, afinirani šećer, sirova klera, sirova klera prije čišćenja, sirova klera poslije čišćenja, klera I, klera II i konzumni šećer. U navedenim uzorcima određivani su procesni parametri: udjel suhe tvari, polarizacija, kvocijent čistoće, pH, udjel inverta i boja, na temelju kojih se definirala kakvoća uzoraka. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da je konzumni šećer, proizveden tijekom kampanje 2006. godine zadovoljavajuće kakvoće i u skladu s kakvoćom konzumnog šećera unatrag deset godina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
97/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)