Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 318800

Praćenje parametara proizvodnje šećera iz šećerne trske u kampanji 2006. godine


Pongrac, Sandra
Praćenje parametara proizvodnje šećera iz šećerne trske u kampanji 2006. godine, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 318800 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje parametara proizvodnje šećera iz šećerne trske u kampanji 2006. godine
(The following of production parameters in sugar from sugar cane during the campaign of 2006.)

Autori
Pongrac, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2006

Stranica
73

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
šećer; šećerna trska; saharoza; procesni parametri
(sugar; sugar cane; sucrose; process parameters)

Sažetak
Šećerna trska je osnovna sirovina za proizvodnju šećera u tropskim predjelima iz koje se dobiva oko 2/3 ukupno proizvedenog šećera u svijetu. To je biljka u čijoj se stabiljci nalaze pohranjeni šećer i mnogi drugi spojevi, a njihovi udjeli, kao i međusobni odnosi ovise o mnoštvu vanjskih čimbenika tijekom proizvodnje i rasta trske. Uzimani su uzorci međuprodukata i konačnog produkta, konzumnog šećera, tijekom tehnološkog procesa proizvodnje počevši od gustog soka šećerne trske. Nakon gustog soka slijedili su redom uzorci: šećerovina A, zeleni sirup A, bijeli sirup A, šećerovina B, zeleni sirup B, miješani sirup B, šećerovima C, melasa, sirovi šećer, afinirani šećer, sirova klera, sirova klera prije čišćenja, sirova klera poslije čišćenja, klera I, klera II i konzumni šećer. U navedenim uzorcima određivani su procesni parametri: udjel suhe tvari, polarizacija, kvocijent čistoće, pH, udjel inverta i boja, na temelju kojih se definirala kakvoća uzoraka. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da je konzumni šećer, proizveden tijekom kampanje 2006. godine zadovoljavajuće kakvoće i u skladu s kakvoćom konzumnog šećera unatrag deset godina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
97/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pongrac, Sandra
Praćenje parametara proizvodnje šećera iz šećerne trske u kampanji 2006. godine, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pongrac, S. (2006) 'Praćenje parametara proizvodnje šećera iz šećerne trske u kampanji 2006. godine', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pongrac, Sandra}, year = {2006}, pages = {73}, keywords = {\v{s}e\'{c}er, \v{s}e\'{c}erna trska, saharoza, procesni parametri}, title = {Pra\'{c}enje parametara proizvodnje \v{s}e\'{c}era iz \v{s}e\'{c}erne trske u kampanji 2006. godine}, keyword = {\v{s}e\'{c}er, \v{s}e\'{c}erna trska, saharoza, procesni parametri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pongrac, Sandra}, year = {2006}, pages = {73}, keywords = {sugar, sugar cane, sucrose, process parameters}, title = {The following of production parameters in sugar from sugar cane during the campaign of 2006.}, keyword = {sugar, sugar cane, sucrose, process parameters}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font