Pregled bibliografske jedinice broj: 318795
Primjena HACCP sustava u proizvodnji meda
Primjena HACCP sustava u proizvodnji meda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena HACCP sustava u proizvodnji meda
(HACCP system application in production of honey)
Autori
Udiljak, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2006
Stranica
67
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
med; HACCAP; Clostridium botulinum
(honey; HACCAP; Clostridium botulinum)
Sažetak
U ovom radu je istraživan sustav osiguranja kvalitete (HACCAP) u punionici meda. Cilj rada bila je analiza rizika i kritičnih kontrolnih točaka (CCP) te utvrđivanje kritičnih granica, monitoringa i korektivnih mjera. U tu svrhu izvršena je analiza rizika i CCP u procesima primjenom dijagrama odluke, pri čemu je utvrđena prisutnost mikrobioloških, kemijskih i fizikalnih rizika. U CCP je identificirana prisutnost sva tri rizika, dok su CP predstavljale uglavnom biološke rizike. Provedena je izolacija i determinacija vrsti Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, te Bacillus spp. u medu. Od 150 pretraženih uzoraka meda dobiveni su slijedeći rezultati: Bacillus spp. 22 izolata (14, 7%), 10 izolata Clostridium spp. (6, 7%), Clostridium botulinum 0 izolata (0%). Rezultati su slični s prethodnim istraživanjima meda. Između provođenja HACCP sustava u punionici meda i pojavljivanja spora Clostridium botulinum nije utvrđena uzročno posljedična veza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
60/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Petrak
(mentor)