Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 318795

Primjena HACCP sustava u proizvodnji meda


Udiljak, Ante
Primjena HACCP sustava u proizvodnji meda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 318795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena HACCP sustava u proizvodnji meda
(HACCP system application in production of honey)

Autori
Udiljak, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2006

Stranica
67

Mentor
Petrak, Tomislav

Ključne riječi
med; HACCAP; Clostridium botulinum
(honey; HACCAP; Clostridium botulinum)

Sažetak
U ovom radu je istraživan sustav osiguranja kvalitete (HACCAP) u punionici meda. Cilj rada bila je analiza rizika i kritičnih kontrolnih točaka (CCP) te utvrđivanje kritičnih granica, monitoringa i korektivnih mjera. U tu svrhu izvršena je analiza rizika i CCP u procesima primjenom dijagrama odluke, pri čemu je utvrđena prisutnost mikrobioloških, kemijskih i fizikalnih rizika. U CCP je identificirana prisutnost sva tri rizika, dok su CP predstavljale uglavnom biološke rizike. Provedena je izolacija i determinacija vrsti Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, te Bacillus spp. u medu. Od 150 pretraženih uzoraka meda dobiveni su slijedeći rezultati: Bacillus spp. 22 izolata (14, 7%), 10 izolata Clostridium spp. (6, 7%), Clostridium botulinum 0 izolata (0%). Rezultati su slični s prethodnim istraživanjima meda. Između provođenja HACCP sustava u punionici meda i pojavljivanja spora Clostridium botulinum nije utvrđena uzročno posljedična veza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
60/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Petrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Udiljak, Ante
Primjena HACCP sustava u proizvodnji meda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Udiljak, A. (2006) 'Primjena HACCP sustava u proizvodnji meda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Udiljak, Ante}, year = {2006}, pages = {67}, keywords = {med, HACCAP, Clostridium botulinum}, title = {Primjena HACCP sustava u proizvodnji meda}, keyword = {med, HACCAP, Clostridium botulinum}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Udiljak, Ante}, year = {2006}, pages = {67}, keywords = {honey, HACCAP, Clostridium botulinum}, title = {HACCP system application in production of honey}, keyword = {honey, HACCAP, Clostridium botulinum}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font