Pregled bibliografske jedinice broj: 318772
Kvaliteta jaja i jajnih proizvoda
Kvaliteta jaja i jajnih proizvoda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318772 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta jaja i jajnih proizvoda
(Quality of eggs and egg products)
Autori
Hrvojić, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2006
Stranica
99
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
jaja u prahu; bakterije; bjelanjak; melanž; žumanjak
(egg derived products in powder; bacteriae; albumen; melange; yolk)
Sažetak
Kvaliteta i higijenska ispravnost jajnih proizvoda ovisna je najviše o kvaliteti izvorne sirovine. Antimikrobiološka svojstva jaja gube na vrijednosti tijekom termičkog tretmana i bitno utječu na higijensku ispravnost jajnih proizvoda. Istraživanja su se temeljila na utvrđivanju higijenske ispravnosti termički tretiranih jaja, visokim temperaturama sterilizacije, temperaturama pasterizacije, te niskim temperaturama smrzavanja proizvoda. Bakteriološki parametri, ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija kontaminanata, Salmonella, Proteus, Staphylococcus, Escherichia coli, sulfitoreducirajući klostridij, Clostridium perfringens, Pseudomonas, Campylobacter jejuni, i Yersinia enterocolitica istraživani su u supstratima proizvoda jaja u prahu, melanžu, žumanjku i bjelanjku, smrznutim pasteriziranim proizvodima od jaja, žumanjku i bjelanjku te proizvodima od jaja koji su smrzavani, melanž, žumanjak i bjelanjak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
56/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Petrak
(mentor)