Pregled bibliografske jedinice broj: 318760
Bioelektrična impedancijska analiza u utvrđivanju promjena kakvoće mišićja kalifornijske pastrve (Onocorhynchus mykiss) uslijed sporog smrzavanja
Bioelektrična impedancijska analiza u utvrđivanju promjena kakvoće mišićja kalifornijske pastrve (Onocorhynchus mykiss) uslijed sporog smrzavanja, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318760 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioelektrična impedancijska analiza u utvrđivanju promjena kakvoće mišićja kalifornijske pastrve (Onocorhynchus mykiss) uslijed sporog smrzavanja
(Bioelectrical impedance analysis in determining changes in quality of rainbow trout (Onocorhynchus mykiss) muscle due to slow freezing)
Autori
Vnučec, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.06
Godina
2006
Stranica
60
Mentor
Šatović, Viktor
Ključne riječi
kalifornijska pastrva (Onocorhynchus mykiss); električni parametri; fizikalni parametri
(rainbow trout (Onocorhynchus mykiss); electrical parameters; physical parameters)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati utjecaj sporog smrzavanja mišićnog tkiva kalifornijske pastrve (Onocorhynchus mykiss) na fizikalne i električne parametre. Uzorci su podvrgnuti dvostrukom smrzavanju. Mjereni su fizikalni parametri: aktivitet vode, sposobnost vezanja vode, gubitak mase uzrokovan gubitkom tekućine i pH vrijednost. Električna mjerenja vršena su u frekvencijskom rasponu od 100Hz do 1 MHz pomoću uređaja HP RLC Meter 4284A, pri čemu su izmjerene rezistencija i reaktancija. Rezultati su pokazali da svi fizikalni parametri, osim aw-vrijednosti, pokazuju razlike u vrijednostima između svježih i smrznutih uzoraka. Rezultati električnih mjerenja su pokazala da kod električnih parametara (rezistencija, reaktancija, impedancija i fazni kut) pri visokim frekvencijama postoje razlike između svježih i smrznutih uzoraka, a kod vrijednosti rezistencije postoji razlika i između jednom i dvaput smrznutih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
55/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Viktor Šatović
(mentor)