Pregled bibliografske jedinice broj: 318583
Reološka svojstva suspenzija tribomehanički tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa dodatkom škroba
Reološka svojstva suspenzija tribomehanički tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa dodatkom škroba, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološka svojstva suspenzija tribomehanički tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa dodatkom škroba
(Rheological properties of tribomehanically treated as well as untreated whey protein and starch)
Autori
Ćurko, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.12
Godina
2006
Stranica
57
Mentor
Herceg, Zoran
Ključne riječi
škrob; proteini sirutke; reološka svojstva
(starch; whey protein; rheological properties)
Sažetak
Na reološka svojstva hrane značajan utjecaj imaju brojni čimbenici od kojih su najvažniji temperatura, udio suhe tvari, kemijski sastav, pH i proces proizvodnje. Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj međudjelovanja tribomehanički tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa škrobom na reološka svojstva modelnih sustava pripremljenih sa proteinima sirutke te dodatkom škroba. Reološki parametri ispitivanih suspenzija proteina određeni su upotrebom Ostwald de Waele-ovog zakona. Promjena viskoznosti ispitivanih suspenzija praćena je u temperaturnom intervalu od 10-60°C te je adekvatno opisana Arrhenius-ovom jednadžbom, budući da je koeficijent determinacije bio izrazito visok. Povišenjem temperature dolazi do kontinuiranog smanjenja viskoznosti kod svih ispitivanih sustava. Ispitivanjem reoloških svojstva utvrđeno je da sve proteinske suspenzije imaju nenewtonski karakter.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
99/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb