Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 318583

Reološka svojstva suspenzija tribomehanički tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa dodatkom škroba


Ćurko, Marina
Reološka svojstva suspenzija tribomehanički tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa dodatkom škroba, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 318583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva suspenzija tribomehanički tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa dodatkom škroba
(Rheological properties of tribomehanically treated as well as untreated whey protein and starch)

Autori
Ćurko, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.12

Godina
2006

Stranica
57

Mentor
Herceg, Zoran

Ključne riječi
škrob; proteini sirutke; reološka svojstva
(starch; whey protein; rheological properties)

Sažetak
Na reološka svojstva hrane značajan utjecaj imaju brojni čimbenici od kojih su najvažniji temperatura, udio suhe tvari, kemijski sastav, pH i proces proizvodnje. Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj međudjelovanja tribomehanički tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa škrobom na reološka svojstva modelnih sustava pripremljenih sa proteinima sirutke te dodatkom škroba. Reološki parametri ispitivanih suspenzija proteina određeni su upotrebom Ostwald de Waele-ovog zakona. Promjena viskoznosti ispitivanih suspenzija praćena je u temperaturnom intervalu od 10-60°C te je adekvatno opisana Arrhenius-ovom jednadžbom, budući da je koeficijent determinacije bio izrazito visok. Povišenjem temperature dolazi do kontinuiranog smanjenja viskoznosti kod svih ispitivanih sustava. Ispitivanjem reoloških svojstva utvrđeno je da sve proteinske suspenzije imaju nenewtonski karakter.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
99/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ćurko, Marina
Reološka svojstva suspenzija tribomehanički tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa dodatkom škroba, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ćurko, M. (2006) 'Reološka svojstva suspenzija tribomehanički tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa dodatkom škroba', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}urko, Marina}, year = {2006}, pages = {57}, keywords = {\v{s}krob, proteini sirutke, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva suspenzija tribomehani\v{c}ki tretiranih i netretiranih proteina sirutke sa dodatkom \v{s}kroba}, keyword = {\v{s}krob, proteini sirutke, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}urko, Marina}, year = {2006}, pages = {57}, keywords = {starch, whey protein, rheological properties}, title = {Rheological properties of tribomehanically treated as well as untreated whey protein and starch}, keyword = {starch, whey protein, rheological properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font