Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 318530

Utjecaj sorte grožđa na aromu vinskih destilata


Hanžek, Andrej
Utjecaj sorte grožđa na aromu vinskih destilata, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 318530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorte grožđa na aromu vinskih destilata
(Impact of a grape variety on its wine distillate aroma)

Autori
Hanžek, Andrej

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.04

Godina
2006

Stranica
64

Mentor
Ježek, Damir

Ključne riječi
aroma; destilacija; vinski destilat
(aroma; distillation; wine distillate)

Sažetak
Vinski destilat je proizvod dobiven destilacijom vina sa svojim talogom ili bez taloga. Aroma nastaje podražajem okusnih i mirisnih, ali i ostalih osjetilnih receptora. U formiranju arome vinskih destilata sudjeluje niz faktora, kao npr. sorta vinove loze, klimatske karakteristike, karakteristike tla, te tehnološke karakteristike samog procesa proizvodnje. Cilj ovog rada bio je ispitati na koji način različite sirovine, sorte grožđa, utječu na aromu vinskog destilata. Korištena su dva različita procesa destilacije: alambik i rektifikacijska kolona, koji također imaju značajan utjecaj na formiranje arome. Za analizu kakvoće korištene su fizikalno-kemijske, senzorske i plinsko-kromatografske metode. Vino rizvanca destilirano u alambiku je postiglo najbolje rezultate, dok je destilat traminca dobiven iz rektifikacijske kolone ocijenjen kao najslabiji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
30/06



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Hanžek, Andrej
Utjecaj sorte grožđa na aromu vinskih destilata, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Hanžek, A. (2006) 'Utjecaj sorte grožđa na aromu vinskih destilata', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Han\v{z}ek, Andrej}, year = {2006}, pages = {64}, keywords = {aroma, destilacija, vinski destilat}, title = {Utjecaj sorte gro\v{z}\dja na aromu vinskih destilata}, keyword = {aroma, destilacija, vinski destilat}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Han\v{z}ek, Andrej}, year = {2006}, pages = {64}, keywords = {aroma, distillation, wine distillate}, title = {Impact of a grape variety on its wine distillate aroma}, keyword = {aroma, distillation, wine distillate}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font