Pregled bibliografske jedinice broj: 318530
Utjecaj sorte grožđa na aromu vinskih destilata
Utjecaj sorte grožđa na aromu vinskih destilata, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte grožđa na aromu vinskih destilata
(Impact of a grape variety on its wine distillate aroma)
Autori
Hanžek, Andrej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.04
Godina
2006
Stranica
64
Mentor
Ježek, Damir
Ključne riječi
aroma; destilacija; vinski destilat
(aroma; distillation; wine distillate)
Sažetak
Vinski destilat je proizvod dobiven destilacijom vina sa svojim talogom ili bez taloga. Aroma nastaje podražajem okusnih i mirisnih, ali i ostalih osjetilnih receptora. U formiranju arome vinskih destilata sudjeluje niz faktora, kao npr. sorta vinove loze, klimatske karakteristike, karakteristike tla, te tehnološke karakteristike samog procesa proizvodnje. Cilj ovog rada bio je ispitati na koji način različite sirovine, sorte grožđa, utječu na aromu vinskog destilata. Korištena su dva različita procesa destilacije: alambik i rektifikacijska kolona, koji također imaju značajan utjecaj na formiranje arome. Za analizu kakvoće korištene su fizikalno-kemijske, senzorske i plinsko-kromatografske metode. Vino rizvanca destilirano u alambiku je postiglo najbolje rezultate, dok je destilat traminca dobiven iz rektifikacijske kolone ocijenjen kao najslabiji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
30/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb