Pregled bibliografske jedinice broj: 318365
Higijenska ispravnost svinjskih polovica
Higijenska ispravnost svinjskih polovica, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318365 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Higijenska ispravnost svinjskih polovica
(Hygienic correctitude of pig carcasses)
Autori
Kovačić, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.02
Godina
2006
Stranica
74
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
meso; svinjske polovice; E. coli; MPN-vrijednost
(meat; pig carcasses; E.coli; MPN-value)
Sažetak
Ispitivano je fekalno zagađenje svinjskih polovica prilikom tehnološkog procesa klanja, t.j. prisustvo Escherichie coli u početnoj fazi hlađenja, opisano u normi ISO 11866-1 : 2001 u usporedbi sa brojem živih mikroorganizama u uzorcima brisa sa svinjskih polovica po metodi iz Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti i nadzoru nad namirnicama i predmetima opće uporabe (Pravilnik, 1997).Analizirano je 120 uzoraka, 49 uzoraka dalo je pozitivnu reakciju na selektivnoj podlozi za uzgoj koliformnih mikroorganizama.Pokazalo se da neki uzorci sadrže E.coli, te da postoji sumnja u sekundarno fekalno zagađenje, ali određivanjem MPN vrijednosti pokazalo se da su te vrijednosti unutar dozvoljenih granica. Daljim procesom obrade svinjskih polovica, te namirnice više ne predstavljaju opasnost za potrošače.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb