Pregled bibliografske jedinice broj: 318266
Vremensko praćenje fizikalno-kemijskih svojstava bagremovog meda s dodacima oraha i peludi
Vremensko praćenje fizikalno-kemijskih svojstava bagremovog meda s dodacima oraha i peludi, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vremensko praćenje fizikalno-kemijskih svojstava bagremovog meda s dodacima oraha i peludi
(Monitoring of physico-chemical characteristics of acacia honey with addition of walnuts and pollen during time)
Autori
Lončarević, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.03
Godina
2006
Stranica
50
Mentor
Lalić, Ljerka-Marija
Ključne riječi
elektroprovodljivost; med; orah; pelud; temperatura; viskoznost
(electric conductivity; honey; pollen; temperature; viscosity; walnuts)
Sažetak
Bagremovom medu kontinentalnog područja Hrvatske i uzorcima s dodatkom oraha i peludi masenih udjela 5 i 10%w/w određeni su fizikalno-kemijski parametri (viskoznost i elektroprovodljivost).Viskoznost uzoraka određena je pri temperaturi 10, 20, 30, 40, 50 st.C.Elektroprovodljivost 20%tnih otopina meda određena je na 20 st.C. Sva mjerenja obavljena su nakon vrcanja te nakon 10, 30 i 210 dana skladištenja.Svim uzorcima se vrijednost viskoziteta s povećanjem temperature smanjuje a na svim temperaturama s vremenom raste.Dodaci medu povećavaju viskoznost. Vrijednost energije aktivacije za uzorke s dodacima su niže u odnosu na čisti med. Svim uzorcima vrijednost električne provodljivosti tijekom skladištenja se smanjila.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb