Pregled bibliografske jedinice broj: 318151
Statistička obrada fizikalno-kemijskih i reoloških parametara različitih vrsta meda
Statistička obrada fizikalno-kemijskih i reoloških parametara različitih vrsta meda, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Statistička obrada fizikalno-kemijskih i reoloških parametara različitih vrsta meda
(Statistical evaluation of physical, chemical and rheological properties of honey)
Autori
Antolović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.04
Godina
2006
Stranica
61
Mentor
Herceg, Zoran
Ključne riječi
med; fizikalno-kemijska svojstva; reološka svojstva
(honey; chemical properties; physical properties; rheological properties)
Sažetak
Analizirano je 55 uzoraka meda sa područja Hrvatske, te tri sa područja Slovenije.Određivani su: udio vode, električka vodljivost, udio reducirajućih šećera, udio saharoze, udio netopljivih tvari, kiselost, prividna viskoznost, indeks tečenja, koeficijent konzistencije. Analizirani parametri statistički su obrađeni.Udio vode kretao se od 13, 92% do 20, 20%, električna vodljivost od 0, 125 mS/cm do 1, 383mS/cm, udio reducirajućih šečera od 61, 02% do 77, 68%, udio saharoze od 1, 58% do 10, 47%, udio tvari netopljivih u vodi od 0, 002% do 0, 043%, kiselost od 6mmol/kg do 27, 14mmol/kg, prividna viskoznost od 0, 020 Pa s do 0, 181 Pa s, indeks tečenja približno 1, te koeficijent konzistencije od 0, 0184 Pa s do 0, 1889 Pa s.Ne postoji statistički značajna razlika za različite vrste meda niti za uzorke unutar iste vrste meda za udio vode, reducirajućih šečera, saharoze, i koeficijenta konzistencije.Za udio netopljivih tvari u vodi nema statistički značajne razlike za različite vrste meda, ali ona postoji za uzorke unutar iste vrste meda. Za električnu vodljivost i kiselost postoji značajna razlika između različitih vrsta meda, a za uzorke unutar iste vrste meda nema statistički značajne razlike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija