Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 318138

Utjecaj temperature i udjela masti na učinkovitost sinergističkih smjesa u nadzoru rasta enteropatogenih bakterija u mljevenom mesu


Jakić, Renata
Utjecaj temperature i udjela masti na učinkovitost sinergističkih smjesa u nadzoru rasta enteropatogenih bakterija u mljevenom mesu, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 318138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i udjela masti na učinkovitost sinergističkih smjesa u nadzoru rasta enteropatogenih bakterija u mljevenom mesu
(The influence of temperature and fat content on efficacy of synergistic mixtures in control of growth of enteropathogenic bacteria in minced meat)

Autori
Jakić, Renata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
11.01

Godina
2008

Stranica
53

Mentor
Klapec, Tomislav

Neposredni voditelj
Pavlović, Hrvoje

Ključne riječi
meso; mast; sinergističke smjese; eterično ulje; Salmonella enteritidis; Enterococcus faecalis; Escherichia coli
(meat; fat; synergistic mixtures; essential oil; Salmonella enteritidis; Enterococcus faecalis; Escherichia coli)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj temperature i udjela masti u mljevenom svinjskom mesu na učinkovitost antibakterijskog učinka odabranih kombinacija sastojaka eteričnih ulja na bakterije Salmonella enteritidis, Escherichia coli i Enterococcus faecalis. Istraživanje je uključivalo sljedeće sastojke eteričnih ulja: eugenol, timol, karvakrol i terc-butilhidrokinon. Prema rezultatima ispitivanja, odabrane sinergističke kombinacije gore navedenih tvari su imale slabiji učinak u mesnom supstratu s 30% masti u odnosu na supstrat s 5% masti. Temperatura od 10 stupnjeva C značajno pojačava djelovanje antimikrobnih sastojaka u odnosu na 4 stupnja C, pri čemu je intenzivniji učinak očitiji kod nemasnog mesa. Tretmani nemasnog mesa su doveli do gotovo potpunog odumiranja svih triju bakterijskih vrsta u supstratu. Enterococcus faecalis najosjetljiviji te je zabilježen baktericidni učinak kombinacija i u masnom mesu. Rezultati ukazuju na uvjetnu primjenjivost kombinacija antimikrobnih tvari u zaštiti mesnih proizvoda od enteropatogenih bakterija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tomislav Klapec (mentor)

Avatar Url Hrvoje Pavlović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jakić, Renata
Utjecaj temperature i udjela masti na učinkovitost sinergističkih smjesa u nadzoru rasta enteropatogenih bakterija u mljevenom mesu, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Jakić, R. (2008) 'Utjecaj temperature i udjela masti na učinkovitost sinergističkih smjesa u nadzoru rasta enteropatogenih bakterija u mljevenom mesu', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaki\'{c}, Renata}, year = {2008}, pages = {53}, keywords = {meso, mast, sinergisti\v{c}ke smjese, eteri\v{c}no ulje, Salmonella enteritidis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli}, title = {Utjecaj temperature i udjela masti na u\v{c}inkovitost sinergisti\v{c}kih smjesa u nadzoru rasta enteropatogenih bakterija u mljevenom mesu}, keyword = {meso, mast, sinergisti\v{c}ke smjese, eteri\v{c}no ulje, Salmonella enteritidis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaki\'{c}, Renata}, year = {2008}, pages = {53}, keywords = {meat, fat, synergistic mixtures, essential oil, Salmonella enteritidis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli}, title = {The influence of temperature and fat content on efficacy of synergistic mixtures in control of growth of enteropathogenic bacteria in minced meat}, keyword = {meat, fat, synergistic mixtures, essential oil, Salmonella enteritidis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font