Pregled bibliografske jedinice broj: 318138
Utjecaj temperature i udjela masti na učinkovitost sinergističkih smjesa u nadzoru rasta enteropatogenih bakterija u mljevenom mesu
Utjecaj temperature i udjela masti na učinkovitost sinergističkih smjesa u nadzoru rasta enteropatogenih bakterija u mljevenom mesu, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 318138 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i udjela masti na učinkovitost sinergističkih smjesa u nadzoru rasta enteropatogenih bakterija u mljevenom mesu
(The influence of temperature and fat content on efficacy of synergistic mixtures in control of growth of enteropathogenic bacteria in minced meat)
Autori
Jakić, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
11.01
Godina
2008
Stranica
53
Mentor
Klapec, Tomislav
Neposredni voditelj
Pavlović, Hrvoje
Ključne riječi
meso; mast; sinergističke smjese; eterično ulje; Salmonella enteritidis; Enterococcus faecalis; Escherichia coli
(meat; fat; synergistic mixtures; essential oil; Salmonella enteritidis; Enterococcus faecalis; Escherichia coli)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj temperature i udjela masti u mljevenom svinjskom mesu na učinkovitost antibakterijskog učinka odabranih kombinacija sastojaka eteričnih ulja na bakterije Salmonella enteritidis, Escherichia coli i Enterococcus faecalis. Istraživanje je uključivalo sljedeće sastojke eteričnih ulja: eugenol, timol, karvakrol i terc-butilhidrokinon. Prema rezultatima ispitivanja, odabrane sinergističke kombinacije gore navedenih tvari su imale slabiji učinak u mesnom supstratu s 30% masti u odnosu na supstrat s 5% masti. Temperatura od 10 stupnjeva C značajno pojačava djelovanje antimikrobnih sastojaka u odnosu na 4 stupnja C, pri čemu je intenzivniji učinak očitiji kod nemasnog mesa. Tretmani nemasnog mesa su doveli do gotovo potpunog odumiranja svih triju bakterijskih vrsta u supstratu. Enterococcus faecalis najosjetljiviji te je zabilježen baktericidni učinak kombinacija i u masnom mesu. Rezultati ukazuju na uvjetnu primjenjivost kombinacija antimikrobnih tvari u zaštiti mesnih proizvoda od enteropatogenih bakterija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek