Pregled bibliografske jedinice broj: 318093
Sastav polifenola i antioksidativna svojstva različitih vrsta čajeva
Sastav polifenola i antioksidativna svojstva različitih vrsta čajeva, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav polifenola i antioksidativna svojstva različitih vrsta čajeva
(The composition of poliphenols and antioxidant activity of various sorts of tea)
Autori
Glavaš, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2006
Stranica
106
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
čaj; antioksidativna aktivnost; HPLC; metilksantini; polifenoli
(tea; antioxidant activity; HPLC; methylxanthines; polyphenols)
Sažetak
Cilj rada bio je analizirati sastav polifenola i antioksidativnu aktivnost čajeva od kamilice i lipe, u odnosu na manje poznate bijele čajeve oolong i rooibos.Promjene udjela ukupnih fenola i flavonoida ovisno o različitim uvjetima pripreme čajeva praćene su spektrofotometrijskim metodama, dok su udjeli pojedinačnih fenolnih sastojaka i metilksantina određeni primjenom HPLC-a. Povišenjem temperature povećao se udio ukupnih fenola i flavonoida, dok se višestrukim ponavljanjem ekstrakcija istog uzorka njihov udio smanjio.Najveći udio flavan-3-ola određen je u bijelom čaju Silver Needle, dok su u čaju od kamilice najviše bile zastupljene fenolne kiseline.Metilksantini (kafein, teobromin, teofilin) su detektirani u svim ispitivanim čajevima, osim rooibosa čiji sastav karakterizira prisustvo flavona.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb