Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 318093

Sastav polifenola i antioksidativna svojstva različitih vrsta čajeva


Glavaš, Ivana
Sastav polifenola i antioksidativna svojstva različitih vrsta čajeva, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 318093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav polifenola i antioksidativna svojstva različitih vrsta čajeva
(The composition of poliphenols and antioxidant activity of various sorts of tea)

Autori
Glavaš, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2006

Stranica
106

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
čaj; antioksidativna aktivnost; HPLC; metilksantini; polifenoli
(tea; antioxidant activity; HPLC; methylxanthines; polyphenols)

Sažetak
Cilj rada bio je analizirati sastav polifenola i antioksidativnu aktivnost čajeva od kamilice i lipe, u odnosu na manje poznate bijele čajeve oolong i rooibos.Promjene udjela ukupnih fenola i flavonoida ovisno o različitim uvjetima pripreme čajeva praćene su spektrofotometrijskim metodama, dok su udjeli pojedinačnih fenolnih sastojaka i metilksantina određeni primjenom HPLC-a. Povišenjem temperature povećao se udio ukupnih fenola i flavonoida, dok se višestrukim ponavljanjem ekstrakcija istog uzorka njihov udio smanjio.Najveći udio flavan-3-ola određen je u bijelom čaju Silver Needle, dok su u čaju od kamilice najviše bile zastupljene fenolne kiseline.Metilksantini (kafein, teobromin, teofilin) su detektirani u svim ispitivanim čajevima, osim rooibosa čiji sastav karakterizira prisustvo flavona.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Glavaš, Ivana
Sastav polifenola i antioksidativna svojstva različitih vrsta čajeva, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Glavaš, I. (2006) 'Sastav polifenola i antioksidativna svojstva različitih vrsta čajeva', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Ivana}, year = {2006}, pages = {106}, keywords = {\v{c}aj, antioksidativna aktivnost, HPLC, metilksantini, polifenoli}, title = {Sastav polifenola i antioksidativna svojstva razli\v{c}itih vrsta \v{c}ajeva}, keyword = {\v{c}aj, antioksidativna aktivnost, HPLC, metilksantini, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Ivana}, year = {2006}, pages = {106}, keywords = {tea, antioxidant activity, HPLC, methylxanthines, polyphenols}, title = {The composition of poliphenols and antioxidant activity of various sorts of tea}, keyword = {tea, antioxidant activity, HPLC, methylxanthines, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font