Pregled bibliografske jedinice broj: 317983
Funkcionalna i reološka svojstva izolata i koncentrata proteina soje
Funkcionalna i reološka svojstva izolata i koncentrata proteina soje, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 317983 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna i reološka svojstva izolata i koncentrata proteina soje
(Functional and rheological properties of soy protein isolates and concentrates)
Autori
Vukić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2006
Stranica
54
Mentor
Herceg, Zoran
Ključne riječi
izolati proteina soje; koncentrati proteina soje; funkcionalna svojstva; reološka svojstva
(soy protein isolate; soy protein concentrate; functional properties; rheological properties)
Sažetak
Prikazana su funkcionalna i reološka svojstva suspenzija izolata proteina soje komercijalnih naziva SUPRO EX32, SUPRO 500E, SUPRO 595 i koncentrata proteina soje komercijalnih naziva ARCON F i ARCON S. Ispitivanjem topljivosti, disperzibilnosti, sposobnosti emulgiranja i pjenjenja utvrđeno je da su suspenzije pripremljene s izolatom proteina soje SUPRO EX32 pokazale najbolje karakteristike, dok je od koncentrata proteina soje ARCON S pokazao najbolje karakteristike.Reološka svojstva određena su pomoću rotacionog viskozimetra Brookfield DV-III, a njihove karakteristike su izražene reološkim parametrima pomoću Ostwald de Waelovog zakona. Najveću viskoznost pokazala je suspenzija SUPRO EX32. Sve suspenzije pokazale su reološke karakteristike nenewtonskih tekućina odn. pseudoplastičan tip tečenja.Određivana je i raspodjela veličine čestica te specifična površina proteina soje. Ova mjerenja provedena su na instrumentu Malvern DL-300. Suspenzije izolata proteina soje komercijalnog naziva SUPRO EX32 i SUPRO 500E imale su značajno veću veličinu čestica te manju specifičnu površinu od ostalih ispitivanih uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb