Pregled bibliografske jedinice broj: 317977
Obogaćivanje miješanog kukuruznog kruha sojinim proteinima
Obogaćivanje miješanog kukuruznog kruha sojinim proteinima, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 317977 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obogaćivanje miješanog kukuruznog kruha sojinim proteinima
(Enrichment of mixed corn bread with soy protein)
Autori
Dujmić, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.05
Godina
2006
Stranica
62
Mentor
Ćurić, Duška
Ključne riječi
miješani kukuruzni kruh; sojini proteini; reološka svojstva
(mixed corn bread; soya protein; rheological properties)
Sažetak
Miješani kukuruzni kruh mora sadržavati više od 20% kukuruznog brašna, koje je siromašno esencijalnim amino kiselinama kao što su lizin, treonin i triptofan, te je poželjno obogaćivanje takvog kruha deficitarnim aminokiselinama.Za obogaćivanje koristi se sojino brašno. Svrha ovog rada je utvrđivanje omjera pojedinih sastojaka kako bi se postigao željeni udio proteina, uz očuvanje reoloških svojstava tijesta, te strukture i volumena pečenog kruha.Korišteni su različiti omjeri kukuruznog i sojinog brašna koji su ekstrudirani te u omjeru 40:60 pomiješani sa pšeničnim brešnom.U svim kruhovima utvrđena je povećana količina proteina, a najbolja senzorska svojstva imao je kruh proizveden iz smjese I.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb