Pregled bibliografske jedinice broj: 317958
Funkcionalna i reološka svojstva izolata proteina soje
Funkcionalna i reološka svojstva izolata proteina soje, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 317958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna i reološka svojstva izolata proteina soje
(Functional and rheological properties of soy protein isolates)
Autori
Brkić, Željana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.04
Godina
2006
Stranica
65
Mentor
Herceg, Zoran
Ključne riječi
izolati proteina soje; funkcionalna svojstva; reološka svojstva
(soy protein isolate; functional properties; rheological properties)
Sažetak
Prikazana su određena funkcionalna i reološka svojstva suspenzija izolata proteina soje komercijalnih naziva SUPRO 500E, SUPRO 595 i SUPRO EX32. Ispitivanjem topljivosti, disperzibilnosti, sposobnosti pjenjenja i emulgiranja utvrđeno je da su suspenzije pripremljene s izolatom proteina soje SUPRO EX32 pokazale najbolje karakteristike. Najnižu topljivost, disperzibilnost te svojstva pjenjenja i emulgiranja pokazale su suspenzije pripremljene s izolatom proteina soje SUPRO 595. U radu je ispitan utjecaj udjela suhe tvari i temperature (u rasponu od 0 do 60º ; C)na viskoznost 10, 12 i 15%-tnih modelnih otopina navedenih uzoraka izolata proteina soje. Reološka svojstva određena su pomoću rotacionog viskozimetra Rheometric Scientific RM-180, a njihove karakteristike su izražene reološkim parametrima pomoću Ostwald de Waelovog zakona. Utjecaj temperature na viskoznost određen je Arrheniusovom jednadžbom. Najveću viskoznost pokazala je suspenzija SUPRO EX32 i SUPRO 500E te konačno najmanju SUPRO 595. Sve suspenzije izolata proteina soje pokazale su reološke karakteristike nenewtonskih tekućina odn. pseudoplastičan tip tečenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
33/06