Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 31786

Djelotvornost linolenske kiseline (18:3w3) iz peletirane hrane na kvantitativno-kvalitativni sastav mišićnih masti intenzivno uzgajanog linjaka (Tinca tinca L.)


Opačak, Anđelko; Bogut, Ivan; Stević, Ivan; Canecki, Katica
Djelotvornost linolenske kiseline (18:3w3) iz peletirane hrane na kvantitativno-kvalitativni sastav mišićnih masti intenzivno uzgajanog linjaka (Tinca tinca L.) // Krmiva, 39 (1997), 3; 131-141 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 31786 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Djelotvornost linolenske kiseline (18:3w3) iz peletirane hrane na kvantitativno-kvalitativni sastav mišićnih masti intenzivno uzgajanog linjaka (Tinca tinca L.)
(Efficiency of linolenic acid (18:3w3) from peleted feed on quantitative and qualitative composition of muscle fat of intensively reared tench (Tinca tinca L.))

Autori
Opačak, Anđelko ; Bogut, Ivan ; Stević, Ivan ; Canecki, Katica

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 39 (1997), 3; 131-141

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
linolenska kiselina; linjak; peletirana hrana; mišići; sastav masti
(linolenic acid; tench; peleted feed; muscle; fat content)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj različite razine linolenske masne kiseline (18 : 3w3) u hrani na kemijska svojstva i sastav mišićnih masti linjaka (Tinica tinica L.).Istraživanje je provedeno na šest pokusnih skupina riba s po tri ponavljanja. Prosječna individualna nasadna masa linjaka iznosila je 32, 5 g&#61482; kom -1. Ribe su hranjene peletiranom krmnom smjesom s 45% bjelančevina. Hrana za kontrolnu skupinu sadržavala je ukupno 0, 39% linolenske kiseline iz ingredijenata, dok je u istu krmnu smjesu za P1 pokusnu skupinu riba ugrađeno 0, 50% linolenske kiselina, za P2 0, 75%, za P3 1, 00%, za P4 1, 25% te P5 pokusnu skupini 1, 50 % ove esencijalne kiseline. Kakvoća mišića (bez kože i međumišićnih kostiju) linjaka nakon eksperimentalnog dijela istraživanja, utvrđena je kemijskim analizama, a sastav masti na masne kiseline plinskom kromatografijom. Prosječna završna individualna masa kretala se od 193, 3 g&#61482; kom-1 u kontrolnoj, do najviše 211, 3 g&#61482; kom-1 u P5 pokusnoj skupini. Sadržaj linolenske kiseline u hrani od 0, 39 % u kontrolnoj do 1, 88 % u P5 pokusnoj skupini, izvršila je diferencijaciju u kakvoći mišića linjaka te građi mišićnih masti obzirom na masne kiseline između pojedinih pokusnih skupina. Utvrđeno je osjetno smanjenje vode u mišićima za 1, 34%.Sve do razine 1, 39% linolenske masne kiseline u hrani, masti su se smanjile za statistički vrlo značajnih (P<0, 01) 14, 71 %, bjelančevine su porasle za 5, 64 % (P<0, 95), dok se pepeo neznatno mjenjao.Iznad te koncentracije sve do 1, 88 % linolenske kiseline u hrani nisu utvrđene statistički značajne razlike u ovim pokazateljima između različitih pokusnih skupina (P>0, 05). Obzirom na masne kiseline u mastima mišića pokazalo se da porastom linolenske masne kiseline u hrani od 0, 39 % do 1, 88 %, raste njen sadržaj u mišićima od 2, 8 % &#61617; 0, 3 u kontrolnoj do 10, 8 &#61617; 0, 7 u P5 pokusnoj skupini (P<0, 05) te sadržaj najznačajnije polinezasićene masne kiseline za ribe, docosaheksaenske (22 : &w3) i to od 3, 4 % &#61617; 0, 2 % do 11, 8 % &#61617; 0, 2 % (P<0, 05).Isto tako znatno niži sadržaj ovih te ostalih polinezasićenih masnih kiselina u mišićju kontrolne skupine, kao i povećani sadržaj mononezasićene, oleinske (18:3w1) te eicosatrienoinske (20:3w9) masne kiseline, pokazuje da je 0.39 % linolenske kiseline u hrani nedovoljna količina za intenzivni uzgoj linjaka i da maksimalna količina ove masne kiseline u hrani mora iznositi 0, 9 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
079311

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivan Stević (autor)

Avatar Url Ivan Bogut (autor)

Avatar Url Anđelko Opačak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Opačak, Anđelko; Bogut, Ivan; Stević, Ivan; Canecki, Katica
Djelotvornost linolenske kiseline (18:3w3) iz peletirane hrane na kvantitativno-kvalitativni sastav mišićnih masti intenzivno uzgajanog linjaka (Tinca tinca L.) // Krmiva, 39 (1997), 3; 131-141 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Opačak, A., Bogut, I., Stević, I. & Canecki, K. (1997) Djelotvornost linolenske kiseline (18:3w3) iz peletirane hrane na kvantitativno-kvalitativni sastav mišićnih masti intenzivno uzgajanog linjaka (Tinca tinca L.). Krmiva, 39 (3), 131-141.
@article{article, author = {Opa\v{c}ak, An\djelko and Bogut, Ivan and Stevi\'{c}, Ivan and Canecki, Katica}, year = {1997}, pages = {131-141}, keywords = {linolenska kiselina, linjak, peletirana hrana, mi\v{s}i\'{c}i, sastav masti}, journal = {Krmiva}, volume = {39}, number = {3}, issn = {0023-4850}, title = {Djelotvornost linolenske kiseline (18:3w3) iz peletirane hrane na kvantitativno-kvalitativni sastav mi\v{s}i\'{c}nih masti intenzivno uzgajanog linjaka (Tinca tinca L.)}, keyword = {linolenska kiselina, linjak, peletirana hrana, mi\v{s}i\'{c}i, sastav masti} }
@article{article, author = {Opa\v{c}ak, An\djelko and Bogut, Ivan and Stevi\'{c}, Ivan and Canecki, Katica}, year = {1997}, pages = {131-141}, keywords = {linolenic acid, tench, peleted feed, muscle, fat content}, journal = {Krmiva}, volume = {39}, number = {3}, issn = {0023-4850}, title = {Efficiency of linolenic acid (18:3w3) from peleted feed on quantitative and qualitative composition of muscle fat of intensively reared tench (Tinca tinca L.)}, keyword = {linolenic acid, tench, peleted feed, muscle, fat content} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font