Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 31769

Utjecaj genotipa svinja i tjelesne mase na kakvoću mesa


Uremović, Marija; Uremović, Zvonimir
Utjecaj genotipa svinja i tjelesne mase na kakvoću mesa // Agronomski glasnik. Posebno izdanje, 59 (1997), 5-6; 419-428 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 31769 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj genotipa svinja i tjelesne mase na kakvoću mesa
(The efect of pigs genotype and body weight on meat quality)

Autori
Uremović, Marija ; Uremović, Zvonimir

Izvornik
Agronomski glasnik. Posebno izdanje (0002-1954) 59 (1997), 5-6; 419-428

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
svinja; stresna osjetljivost; Halotan test; DNA test; kakvoća mesa
(pig; stress-susceptability; halothane test; DNA test; meat quality)

Sažetak
U radu je prikazano smanjivanje frekvencije stresno osjetljivih genotipova kroz tri generacije Halotan testom. U početnoj generacjii postoci stresno osjetljivih genotipova u pasminama veliki jorkšir, njemački i belgijski landras iznosili su 12, 33. 25, 00 i 33, 84 posto. U trećoj generaciji frekvencije stresno osjetljivih smanjene su na 7, 14, 14, 90 i 20, 68 posto. Radi sagledavanja proizvodnih svojstava u tovu i kakvoće mesa različitih Halotan genotipova NN, Nn, nn podvrgnuto je DNA testu 296 prasadi F1 generacije između Velikog jorkšira i njemačkog landrasa. Od ukupnog broja analiziranih 79, 96 posto bilo je NN genotipa, 18, 92 posto Nn i 9, 12 posto nn genotipa. I u jednom i u drugom testu prasad je podvrgnuta ispitivanju sa 25 do 30 kg tjelesne mase. U tovu do 100 kg i 130 kg genotipovi Nn u prirastu i debljini slanine bili su sličniji NN genotipovima nego nn genotipovima. U svojstvima kakvoće mesa u tovu do 100 kg Nn genotipovi malo su se razlikovali od NN genotipova. Tovom do 130 kg heterozigotni genotipovi približili su se nn genotipovima u sposobnosti vezanja vode, boji mesa i pH1 mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
178841

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Uremović (autor)

Avatar Url Zvonimir Uremović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Uremović, Marija; Uremović, Zvonimir
Utjecaj genotipa svinja i tjelesne mase na kakvoću mesa // Agronomski glasnik. Posebno izdanje, 59 (1997), 5-6; 419-428 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Uremović, M. & Uremović, Z. (1997) Utjecaj genotipa svinja i tjelesne mase na kakvoću mesa. Agronomski glasnik. Posebno izdanje, 59 (5-6), 419-428.
@article{article, author = {Uremovi\'{c}, Marija and Uremovi\'{c}, Zvonimir}, year = {1997}, pages = {419-428}, keywords = {svinja, stresna osjetljivost, Halotan test, DNA test, kakvo\'{c}a mesa}, journal = {Agronomski glasnik. Posebno izdanje}, volume = {59}, number = {5-6}, issn = {0002-1954}, title = {Utjecaj genotipa svinja i tjelesne mase na kakvo\'{c}u mesa}, keyword = {svinja, stresna osjetljivost, Halotan test, DNA test, kakvo\'{c}a mesa} }
@article{article, author = {Uremovi\'{c}, Marija and Uremovi\'{c}, Zvonimir}, year = {1997}, pages = {419-428}, keywords = {pig, stress-susceptability, halothane test, DNA test, meat quality}, journal = {Agronomski glasnik. Posebno izdanje}, volume = {59}, number = {5-6}, issn = {0002-1954}, title = {The efect of pigs genotype and body weight on meat quality}, keyword = {pig, stress-susceptability, halothane test, DNA test, meat quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font