Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 317560

Kakvoća šećerne repe, međuprodukata i kristal šećera u kampanji 2005. godine


Periša, Ivana
Kakvoća šećerne repe, međuprodukata i kristal šećera u kampanji 2005. godine, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 317560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća šećerne repe, međuprodukata i kristal šećera u kampanji 2005. godine
(The quality of sugar beet, intermedial products and crystalline sugar in 2005. sugar campaign)

Autori
Periša, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2006

Stranica
89

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
kristal šećer; polarizacija; saharoza; šećerna repa
(crystalline sugar; polarisation; sucrose; sugar beet)

Sažetak
Osnovna sirovina za proizvodnju šećera u umjerenim sjevernim područjima je šećerna repa u čijem se vretenastom korijenu nalaze šećer i mnogi drugi spojevi, a njihovi udjeli najviše ovise o kemijskom sastavu tla i gnojidbi. Uzimani su uzorci repe, svih međuprodukata tehnološkog procesa proizvodnje šećera (difuznog soka, rijetkog soka, gustog soka, šećerovine A, zelenog sirupa "A", šećerovine B, zelenog sirupa "B", bijelog sirupa "B", "B" šećera, klere, "C" šećera, melase, afiniranog "C" šećera i afiniranog "C" sirupa), kao i konačnog produkta, kristal šećera, te su im određivani procesni parametri: udjel suhe tvari, polarizacija, kvocijent čistoće, pH-vrijednost, udjel inverta, boja, te Silinov i Švedski broj, kao i postotak mrva, na temelju kojih se definirala kakvoća uzoraka. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da je kristal šećer, proizveden tijekom kampanje 2005. godine zadovoljavajuće kakvoće, u skladu s kakvoćom šećerne repe koja se nije razlikovala od prosječne kakvoće repe unatrag deset godina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Periša, Ivana
Kakvoća šećerne repe, međuprodukata i kristal šećera u kampanji 2005. godine, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Periša, I. (2006) 'Kakvoća šećerne repe, međuprodukata i kristal šećera u kampanji 2005. godine', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\v{s}a, Ivana}, year = {2006}, pages = {89}, keywords = {kristal \v{s}e\'{c}er, polarizacija, saharoza, \v{s}e\'{c}erna repa}, title = {Kakvo\'{c}a \v{s}e\'{c}erne repe, me\djuprodukata i kristal \v{s}e\'{c}era u kampanji 2005. godine}, keyword = {kristal \v{s}e\'{c}er, polarizacija, saharoza, \v{s}e\'{c}erna repa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\v{s}a, Ivana}, year = {2006}, pages = {89}, keywords = {crystalline sugar, polarisation, sucrose, sugar beet}, title = {The quality of sugar beet, intermedial products and crystalline sugar in 2005. sugar campaign}, keyword = {crystalline sugar, polarisation, sucrose, sugar beet}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font