Pregled bibliografske jedinice broj: 317560
Kakvoća šećerne repe, međuprodukata i kristal šećera u kampanji 2005. godine
Kakvoća šećerne repe, međuprodukata i kristal šećera u kampanji 2005. godine, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 317560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća šećerne repe, međuprodukata i kristal šećera u kampanji 2005. godine
(The quality of sugar beet, intermedial products and crystalline sugar in 2005. sugar campaign)
Autori
Periša, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2006
Stranica
89
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
kristal šećer; polarizacija; saharoza; šećerna repa
(crystalline sugar; polarisation; sucrose; sugar beet)
Sažetak
Osnovna sirovina za proizvodnju šećera u umjerenim sjevernim područjima je šećerna repa u čijem se vretenastom korijenu nalaze šećer i mnogi drugi spojevi, a njihovi udjeli najviše ovise o kemijskom sastavu tla i gnojidbi. Uzimani su uzorci repe, svih međuprodukata tehnološkog procesa proizvodnje šećera (difuznog soka, rijetkog soka, gustog soka, šećerovine A, zelenog sirupa "A", šećerovine B, zelenog sirupa "B", bijelog sirupa "B", "B" šećera, klere, "C" šećera, melase, afiniranog "C" šećera i afiniranog "C" sirupa), kao i konačnog produkta, kristal šećera, te su im određivani procesni parametri: udjel suhe tvari, polarizacija, kvocijent čistoće, pH-vrijednost, udjel inverta, boja, te Silinov i Švedski broj, kao i postotak mrva, na temelju kojih se definirala kakvoća uzoraka. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da je kristal šećer, proizveden tijekom kampanje 2005. godine zadovoljavajuće kakvoće, u skladu s kakvoćom šećerne repe koja se nije razlikovala od prosječne kakvoće repe unatrag deset godina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb