Pregled bibliografske jedinice broj: 314725
Selekcija Saccharomyces sensu stricto izoliranih s Traminca mirisavog u laboratorijskim uvjetima
Selekcija Saccharomyces sensu stricto izoliranih s Traminca mirisavog u laboratorijskim uvjetima, 2007., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 314725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Selekcija Saccharomyces sensu stricto izoliranih s Traminca mirisavog u laboratorijskim uvjetima
(Selection of Saccharomyces sensu stricto isolated from Traminer at laboratory scale)
Autori
Dujmović, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.12
Godina
2007
Stranica
36
Mentor
Orlić, Sandi
Ključne riječi
kvasci; selekcija
(yeast; selction)
Sažetak
Cilj ovo rada bila je selekcija autohtonih sojeva kvasaca s ciljem poboljšanja kakvoće vina. Ukupno 35 autohtonih sojeva koji pripadaju skupini Saccharomyces sensu stricto izolirano je s kultivara Traminac mirisavi iz Iločkog vinogroja. Nakon provedene mikrofermentacije određena je koncentracija alkohola i hlapivih kiselina u dobivenim vinima te mogućnost sinteze enzima pektinaze i ß-glukozidaze, sinteze sumporovodika, te killer karakter kod izdvojenih sojeva kvasaca. Rezultatima selekcije bilo je moguće izdvojiti sojeve RO 1344, RO 1351 i RO 1364 koje bi trebalo ispitati u midifermentacijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0580477-2130 - Funkcionalna analiza i molekularna karakterizacija vinskih kvasaca
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandi Orlić
(mentor)