Pregled bibliografske jedinice broj: 313514
Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese
Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 313514 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj fizikalnih svojstava materijala na homogenost smjese
(IMPACT OF PHYSICAL PROPERTIES ON MIXTURE HOMOGENEITY)
Autori
Brgles, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
Podatak o recenziji nije dostupan
Godina
2007
Stranica
51
Mentor
Bauman, Ingrid
Ključne riječi
miješanje; prahovi; « Turbula»
(mixing; powder; “ Turbula”)
Sažetak
Miješanje je proces koji susrećemo u raznim granama industrije, a naročito u prehrambenoj. Svrha miješanja je dobivanje homogene smjese koje se mogu koristiti za dobivanje specijalne vrste kruha. Proces miješanja je rezultat složenih hidrodinamičkih uvjeta, reoloških svojstava, te kemijskih i fizikalnih interakcija pojedinih komponenata. Cilj ovog diplomskog rada bila je ispitat utjecaj razlike veličina čestica i kemijskog sastava komponenata na homogenost dvokomponentne smjese te odrediti optimalno vrijeme miješanja i stupanj homogenosti. Pokusi su rađeni u miješalici tipa « Turbula» koja je pogodna za miješanje ovih smjesa jer se homogenost postiže nakon kratkog vremena. Miješani materijali bili su brašna iz tri različite vrste pšenoraži i pšenično brašno zastupljeni u različitim volumnim omjerima u smjesi. Eksperimentalni podaci su obrađeni statističkim metodama i prikazani grafički.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija