Pregled bibliografske jedinice broj: 313429
Procjena unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija u prehrani oboljelih od celijakije
Procjena unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija u prehrani oboljelih od celijakije // Mljekarstvo, 57 (2007), 3; 219-228 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 313429 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena unosa mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija u prehrani oboljelih od celijakije
(Estimation of milk, dairy products and calcium intake in nutrition of the celiac patients)
Autori
Panjkota Krbavčić, Ines ; Sučić, Martina
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57
(2007), 3;
219-228
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
celijakija; mlijeko; mliječni proizvodi; unos kalcija
(celiac; milk; dairy products; calcium intake)
Sažetak
Celijakija je bolest probavnog trakta pri kojoj dolazi do oštećenja tankog crijeva i problema sa apsorpcijom hranjivih sastojaka. Oboljeli ne podnose protein gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Najmanja količina glutena u hrani oštećuje tanko crijevo oboljelih. U Hrvatskoj postoji vrlo malo podataka o prehrani i prehrambenim navikama ove vrlo osjetljive populacije. Jedini lijek za oboljele od celijakije je bezglutenska prehrana, tj. izbjegavanje najmanjih količina glutena u prehrani. Mlijeko i mliječni proizvodi su najvažniji izvor kalcija, a ova populacija, je zbog malapsorptivnog sindroma osobito osjetljiva te sklona oboljenjima koja nastaju kao posljedica nedovoljnog unosa kalcija (osteoporoza, osteopenija). Stoga su svrha i cilj ovog istraživanja bili odrediti udio mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani oboljelih od celijakije, s posebnim osvrtom na unos kalcija. Unos mlijeka, mliječnih proizvoda i kalcija utvrđen je trodnevnim dnevnikom prehrane (3DD) i upitnikom za utvrđivanje prosječnog prehrambenog unosa kalcija (FFQ) kod15 oboljelih od celijakije. Energetski udio mlijeka i mliječnih proizvoda bio je u prosjeku 11, 82 % kJ, što je gotovo dvostruko manje od preporuka. Prosječan dnevni unos kalcija također je bio manji od preporuka (62, 64 % DRI), a 67 % ispitanika nije zadovoljilo niti 2/3 dnevnih potreba za kalcijem. Iz skupine namirnica mlijeko i mliječni proizvodi oboljeli koriste najviše mlijeko i puding, a nešto manje su zastupljeni jogurt i voćni jogurt. Potrebno je povećati unos kalcija osobito namirnicama iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi koji su najbolji izvor ovog nutrijenata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb