Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 313422

Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije


Bobić, Mirjana
Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 313422 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije
(Determination of gluten in standard and gluten free food samples for patients with celiac disease)

Autori
Bobić, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.12

Godina
2007

Stranica
72

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
bezglutenska dijeta; celijakija; ELISA; gluten
(gluten free diet; celiac disease; ELISA; gluten)

Sažetak
Celijakija je imunološki posredovani poremećaj kojeg obilježava trajna intolerancija na gluten, bjelančevinu pšenice, raži, ječma i zobi. Jedina djelotvorna terapija celijakije je doživotna bezglutenska dijeta koja dovodi do remisije bolesti i spriječava maligne i nemaligne komplikacije. Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi količinu glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije. Analizirano je 50 uzoraka međunarodno priznatom metodom ELISA-R5 po Mendezu. Rezultati analiziranih namirnica ukazuju na količine glutena koje su unutar vrijednosti određenih zakonodavnim kategorijama. Kako bi oboljeli od celijakije mogli kontrolirati konzumiranu količinu glutena ovisno o pragu osjetljivosti, bezglutenske namirnice je potrebno kontrolirati i kvantificirati količinu glutena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Panjkota-Krbavčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bobić, Mirjana
Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bobić, M. (2007) 'Određivanje količine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bobi\'{c}, Mirjana}, year = {2007}, pages = {72}, keywords = {bezglutenska dijeta, celijakija, ELISA, gluten}, title = {Odre\djivanje koli\v{c}ine glutena u standardnim i bezglutenskim namirnicama koje koriste oboljeli od celijakije}, keyword = {bezglutenska dijeta, celijakija, ELISA, gluten}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bobi\'{c}, Mirjana}, year = {2007}, pages = {72}, keywords = {gluten free diet, celiac disease, ELISA, gluten}, title = {Determination of gluten in standard and gluten free food samples for patients with celiac disease}, keyword = {gluten free diet, celiac disease, ELISA, gluten}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font