Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 313293

Fizikalno-kemijske promjene u zrnu pšenica tijekom starenja pri različitim uvjetima skladištenja


Strelec, Ivica; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jurković, Zorica; Jurković Vlatka
Fizikalno-kemijske promjene u zrnu pšenica tijekom starenja pri različitim uvjetima skladištenja // Zbornik sažetaka 4. Međunarodnog kongresa Brašno-Kruh '07 i 6. Hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 46-46 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 313293 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijske promjene u zrnu pšenica tijekom starenja pri različitim uvjetima skladištenja
(Physicochemical changes during wheat seeds ageing at different storage conditions)

Autori
Strelec, Ivica ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Jurković, Zorica ; Jurković Vlatka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 4. Međunarodnog kongresa Brašno-Kruh '07 i 6. Hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007, 46-46

ISBN
978-953-7005-13-9

Skup
4. International Congress Flour-Bread '07 and 6th Croatian Congress of Cereal Technologists

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.10.2007. - 27.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pšenica; starenje; proteini; škrob; vlažni gluten; sedimentacijska vrijednost
(ageing; wheat; protein; starch; wet gluten; sedimentation value)

Sažetak
Starenje zrna je prirodan, vremenski ovisan proces koji započinje žetvom te traje tijekom skladištenja zrna, za vrijeme kojeg se u zrnu sporo odvijaju kemijske reakcije nastanka slobodnih radikala, oksidacije te neenzimske glikozilacije. Oštećenja sastavnih biomolekula zrna nastala ovim reakcijama mogu se negativno odraziti na fizikalno-kemijske i tehnološke karakteristike zrna kao i produkte meljave. Obzirom da su dosadašnja istraživanja fizikalno-kemijskih i tehnoloških promjena uglavnom provođena pri uvjetima ubrzanog starenja (vlažnost >75% RH ; t >40°C), nameće se neophodnim istražiti promjene koje se dešavaju prirodnim starenjem. Upravo se ovim istraživanjem pokušalo ustanoviti koje su to fizikalno-kemijske i tehnološke promjene uočljive pri realno mogućim uvjetima skladištenja. Zrna tri domaće sorte pšenica, Divane, Žitarke i Srpanjke, skladištena su godinu dana pri četiri različita režima temperature i relativne vlažnosti zraka (RH): (1) 4 ± 0, 5°C ; 45 ± 4% RH ; (2) ; (3) 40 ± 0, 6°C ; 45 ± 2% RH te (4) skladištu otvorena tipa sa klimatski uvjetovanim varijacijama temperature i vlažnosti 2-25°C, 60-74% RH. Fizikalno-kemijske (udio proteina, udio škroba, stupanj kiselosti i hektolitarska masa) te tehnološke promjene (vlažni gluten, sedimentacijska vrijednost i alveografska vrijednost rada deformacije -W) koje se dešavaju u zrnjevlju, praćene su mjesečno. Tijekom jednogodišnjeg skladištenja uočeno je sniženje udjela škroba, povišenje stupnja kiselosti, nepromijenjivost ili povišenje udjela vlažnog glutena, sniženje ili povišenje sedimentacijske vrijednosti te porast rada deformacije (W). Intenzitet i tip promjena pokazao se ovisnim o uvjetima skladištenja i sorti pšenice. Najveće promjene uočene su u zrnevlju čuvanom pri 40 ± 0, 6°C ; 45 ± 2% RH, potom zrnjevlju čuvanom pri 25 ± 0, 7°C ; 45 ± 7% RH, dok su za zrna čuvana pri 4 ± 0, 5°C ; 45 ± 4% RH ili u skladištu otvorena tipa promjene statistički neznačajne ili minimalne. Sortne razlike u intenzitetu i tipu promjena skladištenjem uočene su za udio škroba, udio vlažnog glutena i sedimentacijsku vrijednost.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Drvna tehnologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Strelec, Ivica; Ugarčić-Hardi, Žaneta; Jurković, Zorica; Jurković Vlatka
Fizikalno-kemijske promjene u zrnu pšenica tijekom starenja pri različitim uvjetima skladištenja // Zbornik sažetaka 4. Međunarodnog kongresa Brašno-Kruh '07 i 6. Hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2007. str. 46-46 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Strelec, I., Ugarčić-Hardi, Ž., Jurković, Z. & Jurković Vlatka (2007) Fizikalno-kemijske promjene u zrnu pšenica tijekom starenja pri različitim uvjetima skladištenja. U: Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.)Zbornik sažetaka 4. Međunarodnog kongresa Brašno-Kruh '07 i 6. Hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna.
@article{article, author = {Strelec, Ivica and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Jurkovi\'{c}, Zorica}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {46-46}, keywords = {p\v{s}enica, starenje, proteini, \v{s}krob, vla\v{z}ni gluten, sedimentacijska vrijednost}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Fizikalno-kemijske promjene u zrnu p\v{s}enica tijekom starenja pri razli\v{c}itim uvjetima skladi\v{s}tenja}, keyword = {p\v{s}enica, starenje, proteini, \v{s}krob, vla\v{z}ni gluten, sedimentacijska vrijednost}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Strelec, Ivica and Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}aneta and Jurkovi\'{c}, Zorica}, editor = {Ugar\v{c}i\'{c}-Hardi, \v{Z}.}, year = {2007}, pages = {46-46}, keywords = {ageing, wheat, protein, starch, wet gluten, sedimentation value}, isbn = {978-953-7005-13-9}, title = {Physicochemical changes during wheat seeds ageing at different storage conditions}, keyword = {ageing, wheat, protein, starch, wet gluten, sedimentation value}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font