Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 312417

Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim žitaricama


Mašek, Tomislav; Mikulec, Željko; Valpotić, Hrvoje; Pahović, Snježan; Stipetić, Bojan; Perkić, Davor
Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim žitaricama // Krmiva, 49 (2007), 4; 179-187 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 312417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim žitaricama
(Influence of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) on performance of fattening lambs fed ground or whole grain diet)

Autori
Mašek, Tomislav ; Mikulec, Željko ; Valpotić, Hrvoje ; Pahović, Snježan ; Stipetić, Bojan ; Perkić, Davor

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 49 (2007), 4; 179-187

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
žive stanice kvasca; janjad; sijeno; dodatak; proizvodni rezultati
(yeast culture; lambs; fattening; growth performance)

Sažetak
Istraživanje je imalo za cilj utvrditi učinak kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi. Pokus 1 je proveden na četrdeset križane janjadi (istočno frizijska X istarska) odbijenih pri prosječnoj masi od 12.84 kg. Pokus 2 je proveden na četrdeset janjadi solčavsko-jezerske pasmine odbijenih pri prosječnoj masi od 17.83 kg. U oba eksperimenta životinje su bile podijeljene na kontrolnu skupinu i pokusnu skupinu koja je dobivala 4 g kulture kvasca po životinji dnevno. Kemijski sastav obroka bio je isti za sve pokusne skupine. Obrok se sastojao od sijena i krmne smjese koja je sadržavala: kukuruz (52.5%), sojinu sačmu (17.5%), ječam (15%), pšenične stočno brašno (6%) i brašno lucerne (4%). U pokusu 1 su sve žitarice u obroku bile mljevene, dok u pokusu 2, 50% kukuruza i ječma nije bilo mljeveno. U pokusu s mljevenim žitaricama dodatak kulture kvasca značajno je poboljšao tjelesne mase, dnevne priraste kao i konverziju krmne smjese. U pokusu s cijelim žitaricama dodavanje kulture kvasca nije imalo značajan utjecaj na tjelesne mase, dnevne priraste i završnu masu. Dodavanje kvasca nije imalo značajan utjecaj na randman trupa ni u jednom pokusu. Na osnovi rezultata postoji opravdanost upotrebe kulture kvasca u tovu janjadi s tim da uspješnost primjene ovisi o obradi žitarica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0532265-2244 - Učinak nutraceutika na zdravlje i proizvodnost farmskih životinja (Mikulec, Željko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Valpotić (autor)

Avatar Url Željko Mikulec (autor)

Avatar Url Tomislav Mašek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mašek, Tomislav; Mikulec, Željko; Valpotić, Hrvoje; Pahović, Snježan; Stipetić, Bojan; Perkić, Davor
Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim žitaricama // Krmiva, 49 (2007), 4; 179-187 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Mašek, T., Mikulec, Ž., Valpotić, H., Pahović, S., Stipetić, B. & Perkić, D. (2007) Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim žitaricama. Krmiva, 49 (4), 179-187.
@article{article, author = {Ma\v{s}ek, Tomislav and Mikulec, \v{Z}eljko and Valpoti\'{c}, Hrvoje and Pahovi\'{c}, Snje\v{z}an and Stipeti\'{c}, Bojan and Perki\'{c}, Davor}, year = {2007}, pages = {179-187}, keywords = {\v{z}ive stanice kvasca, janjad, sijeno, dodatak, proizvodni rezultati}, journal = {Krmiva}, volume = {49}, number = {4}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim \v{z}itaricama}, keyword = {\v{z}ive stanice kvasca, janjad, sijeno, dodatak, proizvodni rezultati} }
@article{article, author = {Ma\v{s}ek, Tomislav and Mikulec, \v{Z}eljko and Valpoti\'{c}, Hrvoje and Pahovi\'{c}, Snje\v{z}an and Stipeti\'{c}, Bojan and Perki\'{c}, Davor}, year = {2007}, pages = {179-187}, keywords = {yeast culture, lambs, fattening, growth performance}, journal = {Krmiva}, volume = {49}, number = {4}, issn = {0023-4850}, title = {Influence of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) on performance of fattening lambs fed ground or whole grain diet}, keyword = {yeast culture, lambs, fattening, growth performance} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font