Pregled bibliografske jedinice broj: 312417
Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim žitaricama
Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim žitaricama // Krmiva, 49 (2007), 4; 179-187 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 312417 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi u tovu hranjene obrokom s mljevenim ili cijelim žitaricama
(Influence of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) on performance of fattening lambs fed ground or whole grain diet)
Autori
Mašek, Tomislav ; Mikulec, Željko ; Valpotić, Hrvoje ; Pahović, Snježan ; Stipetić, Bojan ; Perkić, Davor
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 49
(2007), 4;
179-187
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
žive stanice kvasca; janjad; sijeno; dodatak; proizvodni rezultati
(yeast culture; lambs; fattening; growth performance)
Sažetak
Istraživanje je imalo za cilj utvrditi učinak kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi. Pokus 1 je proveden na četrdeset križane janjadi (istočno frizijska X istarska) odbijenih pri prosječnoj masi od 12.84 kg. Pokus 2 je proveden na četrdeset janjadi solčavsko-jezerske pasmine odbijenih pri prosječnoj masi od 17.83 kg. U oba eksperimenta životinje su bile podijeljene na kontrolnu skupinu i pokusnu skupinu koja je dobivala 4 g kulture kvasca po životinji dnevno. Kemijski sastav obroka bio je isti za sve pokusne skupine. Obrok se sastojao od sijena i krmne smjese koja je sadržavala: kukuruz (52.5%), sojinu sačmu (17.5%), ječam (15%), pšenične stočno brašno (6%) i brašno lucerne (4%). U pokusu 1 su sve žitarice u obroku bile mljevene, dok u pokusu 2, 50% kukuruza i ječma nije bilo mljeveno. U pokusu s mljevenim žitaricama dodatak kulture kvasca značajno je poboljšao tjelesne mase, dnevne priraste kao i konverziju krmne smjese. U pokusu s cijelim žitaricama dodavanje kulture kvasca nije imalo značajan utjecaj na tjelesne mase, dnevne priraste i završnu masu. Dodavanje kvasca nije imalo značajan utjecaj na randman trupa ni u jednom pokusu. Na osnovi rezultata postoji opravdanost upotrebe kulture kvasca u tovu janjadi s tim da uspješnost primjene ovisi o obradi žitarica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0532265-2244 - Učinak nutraceutika na zdravlje i proizvodnost farmskih životinja (Mikulec, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts