Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 312349

Predodžba potrošača o kakvoći pilećeg pilećeg mesa


Gajčević, Zlata; Kralik, Igor; Tolušić, Zdravko; Kralik, Gordana; Tolušić, Mirta
Predodžba potrošača o kakvoći pilećeg pilećeg mesa // Krmiva, 49 (2007), 2; 103-108 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 312349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Predodžba potrošača o kakvoći pilećeg pilećeg mesa
(Consumer's perception of chicken meat quality)

Autori
Gajčević, Zlata ; Kralik, Igor ; Tolušić, Zdravko ; Kralik, Gordana ; Tolušić, Mirta

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 49 (2007), 2; 103-108

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
potrošači ; pileće meso ; kakvoća
(consumers ; chicken meat ; quality)

Sažetak
Potrošnja svježeg mesa u nas u 2005. godini iznosi 52 kg po članu kućanstva od čega se najviše konzumira meso peradi (19, 61 kg). Istraživanje percepcije konzumenata o kakvoći pilećeg mesa provedeno je na 500 ispitanika u pet Slavonskih županija. Potrošači preferiraju kupovinu i konzumaciju piletine domaćih proizvođača (96%) i pri kupovini im je važan brand proizvoda (63%). Na osnovu dobivenih odgovora 15% ispitanika u svom jelovniku svakodnevno konzumira pileće meso. Jedanput tjedno piletinu konzumira njih 74% dok se 11% ispitanika izjasnilo kako pileće meso konzumira jedanput mjesečno. S obzirom da postoji navika konzumiranja piletine u kućanstvima, 7% ispitanika konzumira ovo meso kuhano, 15% prženo, 16% pohano i čak 68% ispitanika konzumira meso peradi na sva tri načina pripreme. Većina anketiranih, oko 42% pilećim mesom najčešće se snabdijeva iz vlastite proizvodnje, kupnjom u trgovačkim centrima njih 38%, u mesnicama 12% a svega 8% ispitanika piletinu kupuje na tržnici. Konzumentima pilećeg mesa pri njegovoj kupovini glavni kriterij su kvaliteta (65%) a zatim cijena (35%). S obzirom na kakvoću i cijenu najčešće se odlučuju za kupovinu svježeg mesa (78%) i to punovrijednih dijelova (89%). Iz rezultata provedene ankete 52% ispitanika smatra da je najvažniji pokazatelj kakvoće pilećeg mesa zdravstvena ispravnost dok 20% smatra da je to prehrambena kakvoća. Rok uporabe i mogućnost čuvanja proizvoda kao najvažniji pokazatelj kakvoće pilećeg mesa smatra 14% ispitanika, isto kao i nutritivnu vrijednost (14%). Potrošači pilećeg masa svjesni su njegovih prednosti nad ostalim vrstama mesa. Pileće meso sadrži visoki postotak bjelančevina a mali udio masti i kolesterola. Važno je naglasiti kako masti u pilećem mesu sadrže više nezasićenih u odnosu na zasićene masne kiseline. S ovim podatkom upoznato je čak 76% ispitanika. Prema svom nutritivnom sastavu meso pilića svrstava se u dijetetske proizvod.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zdravko Tolušić (autor)

Avatar Url Igor Kralik (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Gajčević, Zlata; Kralik, Igor; Tolušić, Zdravko; Kralik, Gordana; Tolušić, Mirta
Predodžba potrošača o kakvoći pilećeg pilećeg mesa // Krmiva, 49 (2007), 2; 103-108 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Gajčević, Z., Kralik, I., Tolušić, Z., Kralik, G. & Tolušić, M. (2007) Predodžba potrošača o kakvoći pilećeg pilećeg mesa. Krmiva, 49 (2), 103-108.
@article{article, author = {Gaj\v{c}evi\'{c}, Zlata and Kralik, Igor and Tolu\v{s}i\'{c}, Zdravko and Kralik, Gordana and Tolu\v{s}i\'{c}, Mirta}, year = {2007}, pages = {103-108}, keywords = {potro\v{s}a\v{c}i, pile\'{c}e meso, kakvo\'{c}a}, journal = {Krmiva}, volume = {49}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Predod\v{z}ba potro\v{s}a\v{c}a o kakvo\'{c}i pile\'{c}eg pile\'{c}eg mesa}, keyword = {potro\v{s}a\v{c}i, pile\'{c}e meso, kakvo\'{c}a} }
@article{article, author = {Gaj\v{c}evi\'{c}, Zlata and Kralik, Igor and Tolu\v{s}i\'{c}, Zdravko and Kralik, Gordana and Tolu\v{s}i\'{c}, Mirta}, year = {2007}, pages = {103-108}, keywords = {consumers, chicken meat, quality}, journal = {Krmiva}, volume = {49}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Consumer's perception of chicken meat quality}, keyword = {consumers, chicken meat, quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font