Pregled bibliografske jedinice broj: 312349
Predodžba potrošača o kakvoći pilećeg pilećeg mesa
Predodžba potrošača o kakvoći pilećeg pilećeg mesa // Krmiva, 49 (2007), 2; 103-108 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 312349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Predodžba potrošača o kakvoći pilećeg pilećeg mesa
(Consumer's perception of chicken meat quality)
Autori
Gajčević, Zlata ; Kralik, Igor ; Tolušić, Zdravko ; Kralik, Gordana ; Tolušić, Mirta
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 49
(2007), 2;
103-108
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
potrošači ; pileće meso ; kakvoća
(consumers ; chicken meat ; quality)
Sažetak
Potrošnja svježeg mesa u nas u 2005. godini iznosi 52 kg po članu kućanstva od čega se najviše konzumira meso peradi (19, 61 kg). Istraživanje percepcije konzumenata o kakvoći pilećeg mesa provedeno je na 500 ispitanika u pet Slavonskih županija. Potrošači preferiraju kupovinu i konzumaciju piletine domaćih proizvođača (96%) i pri kupovini im je važan brand proizvoda (63%). Na osnovu dobivenih odgovora 15% ispitanika u svom jelovniku svakodnevno konzumira pileće meso. Jedanput tjedno piletinu konzumira njih 74% dok se 11% ispitanika izjasnilo kako pileće meso konzumira jedanput mjesečno. S obzirom da postoji navika konzumiranja piletine u kućanstvima, 7% ispitanika konzumira ovo meso kuhano, 15% prženo, 16% pohano i čak 68% ispitanika konzumira meso peradi na sva tri načina pripreme. Većina anketiranih, oko 42% pilećim mesom najčešće se snabdijeva iz vlastite proizvodnje, kupnjom u trgovačkim centrima njih 38%, u mesnicama 12% a svega 8% ispitanika piletinu kupuje na tržnici. Konzumentima pilećeg mesa pri njegovoj kupovini glavni kriterij su kvaliteta (65%) a zatim cijena (35%). S obzirom na kakvoću i cijenu najčešće se odlučuju za kupovinu svježeg mesa (78%) i to punovrijednih dijelova (89%). Iz rezultata provedene ankete 52% ispitanika smatra da je najvažniji pokazatelj kakvoće pilećeg mesa zdravstvena ispravnost dok 20% smatra da je to prehrambena kakvoća. Rok uporabe i mogućnost čuvanja proizvoda kao najvažniji pokazatelj kakvoće pilećeg mesa smatra 14% ispitanika, isto kao i nutritivnu vrijednost (14%). Potrošači pilećeg masa svjesni su njegovih prednosti nad ostalim vrstama mesa. Pileće meso sadrži visoki postotak bjelančevina a mali udio masti i kolesterola. Važno je naglasiti kako masti u pilećem mesu sadrže više nezasićenih u odnosu na zasićene masne kiseline. S ovim podatkom upoznato je čak 76% ispitanika. Prema svom nutritivnom sastavu meso pilića svrstava se u dijetetske proizvod.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts