Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 31212

Dora - nova sorta ozime krušne pšenice Bc Instituta - Zagreb


Tomasović, Slobodan; Javor, Petar; Mlinar, Rade; Sesar, Branko
Dora - nova sorta ozime krušne pšenice Bc Instituta - Zagreb // Agronomski glasnik, 60 (1998), 1-2; 47-58 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 31212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dora - nova sorta ozime krušne pšenice Bc Instituta - Zagreb
(Dora - a new bread winter wheat variety developed by the Zagreb Bc Institute)

Autori
Tomasović, Slobodan ; Javor, Petar ; Mlinar, Rade ; Sesar, Branko

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 60 (1998), 1-2; 47-58

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ozima krušna pšenica; visoki proizvodni potencijal rodnosti; stabilnost uroda; gljivične bolesti pšenice; poboljšana kakvoća zrna i brašna
(bread winter wheat; high yielding potential; yield stability; fungal wheat diseases; improved quality of kernel and flour)

Sažetak
Ovim radom bila je namjera, da se prikažu najvažnija gospodarska svojstva Dore - nove sorte ozime krušne pšenice. Dora (Zg 89/91) na osnovu trogodišnjih ispitivanja u službenim pokusima Komisije za priznavanje sorata Republike Hrvatske (1993-1995), priznata je 1996. godine. Stvorena je na pokusnom polju Zavoda za strne žitarice u Botincu Bc Instituta za oplemenjivanje i proizvodnju bilja u Zagrebu. Kreirana je za vrlo intenzivne uvjete proizvodnje. Dobre je otpornosti na niske temperature, te je tipična ozima pšenica. Spada u grupu srednje ranih sorti. Broj dana od nicanja do klasanja iznosi 181, 5 (Sana-180, 2, žitarka-180, 6). Visina biljke je polupatuljasta do srednje visoka. Trogodišnji prosjek je 79, 6 cm (Sana-74, 5 cm, Žitarka-73, 4 cm). Stabljika je vrlo čvrsta, te iskazuje vrlo dobru otpornost na polijeganje. Sorta je visokog proizvodnog potencijala rodnosti. Trogodišnji prosjek iznosi 6719 kg/ha (Sana-6439 kg/ha, Žitarka-5945 kg/ha, Demetra-6417 kg/ha). Pokazuje zadovoljavajuću otpornost na najvažnije bolesti pšenice, a što osobito vrijedi za bolesti klasa (fuzarioze i septorioze). Posjeduje dobre osobine kakvoće zrna i brašna. Na osnovu sadržaja bjelančevina i sedimentacijske vrijednosti spada u II. razred kakvoće, a ponekad i u I. Sadržaj bjelančevina iznosi 13, 74 posto, a sedimentacijska vrijednost je 34 ml (Žitarka-sadržaj bjelančevina: 13, 96 posto, sedimentacijska vrijednost: 36 ml). Ima dobre osobine farinograma i ekstenzograma. Spada u grupu tipičnih krušnih pšenica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
106003

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.

Profili:

Avatar Url Slobodan Tomasović (autor)

Avatar Url Branko Sesar (autor)

Avatar Url Rade Mlinar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tomasović, Slobodan; Javor, Petar; Mlinar, Rade; Sesar, Branko
Dora - nova sorta ozime krušne pšenice Bc Instituta - Zagreb // Agronomski glasnik, 60 (1998), 1-2; 47-58 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Tomasović, S., Javor, P., Mlinar, R. & Sesar, B. (1998) Dora - nova sorta ozime krušne pšenice Bc Instituta - Zagreb. Agronomski glasnik, 60 (1-2), 47-58.
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Javor, Petar and Mlinar, Rade and Sesar, Branko}, year = {1998}, pages = {47-58}, keywords = {ozima kru\v{s}na p\v{s}enica, visoki proizvodni potencijal rodnosti, stabilnost uroda, gljivi\v{c}ne bolesti p\v{s}enice, pobolj\v{s}ana kakvo\'{c}a zrna i bra\v{s}na}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {60}, number = {1-2}, issn = {0002-1954}, title = {Dora - nova sorta ozime kru\v{s}ne p\v{s}enice Bc Instituta - Zagreb}, keyword = {ozima kru\v{s}na p\v{s}enica, visoki proizvodni potencijal rodnosti, stabilnost uroda, gljivi\v{c}ne bolesti p\v{s}enice, pobolj\v{s}ana kakvo\'{c}a zrna i bra\v{s}na} }
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Javor, Petar and Mlinar, Rade and Sesar, Branko}, year = {1998}, pages = {47-58}, keywords = {bread winter wheat, high yielding potential, yield stability, fungal wheat diseases, improved quality of kernel and flour}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {60}, number = {1-2}, issn = {0002-1954}, title = {Dora - a new bread winter wheat variety developed by the Zagreb Bc Institute}, keyword = {bread winter wheat, high yielding potential, yield stability, fungal wheat diseases, improved quality of kernel and flour} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font