Pregled bibliografske jedinice broj: 311975
Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre
Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre // Hotellink, 7 (2007), 9-10; 387-394 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 311975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povijest ugostiteljstva i gastronosmke umjetnosti - od antike do ugostiteljstva ruralne Istre
(History of Catering and Gastronomy Art - From Antiq Time to Catering in Rural Istria)
Autori
Šergo, Zdravko ; Tomčić, Zdenko ; Poropat, Amorino
Izvornik
Hotellink (1451-5113) 7
(2007), 9-10;
387-394
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ugostiteljstvo; povijesni razvoj; trendovi; konkurencija; gastronomija
(catering service; historic upgrowth; trends; competition; gastronomy)
Sažetak
Ovaj rad ima za cilj da prikaže povijesno– sociološki razvoj ugostiteljske djelatnosti i gastronomske umjetnosti tijekom više milenijskog vremenskog razdoblja. Ugostiteljstvo je tekovina „ civiliziranog društva“ u kojem postoji višak vremena i novčanih resursa, pa se hrana konzumira izvan obitelji, pripremljena od strane „ specijaliste“ . Povijesno datiranje gastronomije sa naglaskom na raznolike kulturološke specifičnosti teče od starih Grka, Kineza, Rimljana, Srednjeg vijeka, Francuske revolucije i pojavom moderne Francuske kuhinje nakon toga pa do diversificirane mreže amerikanizirane „ etničke“ kuhinje: Kineske, Talijanske, Meksičke u zadnja tri desetljeća. Gastronomija ruralne Istre koja se promovira u sklopu „ pokreta za agroturizam Istre“ treba tek biti prepoznata i izdvojena iz drugih tržnih niša koje pokrivaju „ etničke“ kuhinje u globaliziranom svijetu. U radu se pružaju razne sugestije u prilog brže „ konvergencije prepoznatljivosti“ kuhinje ruralne Istre i ostalih velikih nacionalnih kuhinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
147-1470497-0857 - Agroturizam element održivog ruralnog razvoja
010-0102590-2587 - Komparativni razvoj agroturizma u Istarskoj i Osječko-baranjskoj županiji (Leko-Šimić, Mirna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč