Pregled bibliografske jedinice broj: 311960
Kvaliteta svinjskog mesa
Kvaliteta svinjskog mesa // Svinjogojstvo-biološki i zootehnički principi / Kralik, gordana (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2007. str. 387-427
CROSBI ID: 311960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta svinjskog mesa
(Pork quality)
Autori
Kušec, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Svinjogojstvo-biološki i zootehnički principi
Urednik/ci
Kralik, gordana
Izdavač
Grafika Osijek
Grad
Osijek
Godina
2007
Raspon stranica
387-427
ISBN
978-953-6331-52-9
Ključne riječi
svinja ; porijeklo ; pasmina ; anatomska građa ; metabolizam ; ekonomsko-proizvodna svojstva ; nasljeđivanje ; selekcija ; genomika ; rast ; razmnožavanje ; hranidba ; sustavi držanja ; kvaliteta mesa ; nastambe i oprema
(pig ; origin ; breed ; anatomical material ; metabolism ; economical-production traits ; heredity ; selection ; genomics ; growth ; feeding ; housing systems ; meat quality ; objects and equipments)
Sažetak
Udžbenik "Svinjogojstvo – biološki i zootehnički principi" na poseban i originalan način upoznaje studente preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih sveučilišnih studija, ali i zainteresirane proizvođače svinja, s mnogobrojnim aspektima kompleksne tematike koju obrađuje. Ovim sveučilišnim udžbenikom želi se doprinijeti razvoju svinjogojske proizvodnje u nas na način da se pruži studentima, znanstvenicima, stručnjacima i proizvođačima svinja suvremene znanstvene i stručne spoznaje o biološkim i zootehničkim principima uzgoja svinja. Udžbenik je sastavljen iz dvanaest poglavlja koja obuhvaćaju gotovo sve aspekte proizvodnje svinja, od anatomsko-fizioloških specifičnosti, selekcijskih metoda, hranidbe, rasta i razmnožavanja svinja, do tehnologije proizvodnje i smještaja. U posebnom poglavlju obrađuju se najnovije molekularne i genetske metode koje danas imaju značajnu ulogu u selekciji svinja i poboljšanju kvalitete svinjskih polovica i mesa. Suvremena proizvodnja svinja složeni je proces koji zahtijeva stručnu i znanstvenu educiranost uzgajivača, zootehničke uvjete prilagođene genetskom potencijalu današnjih pasmina i hibrida svinja, kao i zadovoljavanje visokih standarda u pogledu zaštite okoliša. Sve navedeno preduvjet je za proizvodnju kvalitetnih svinja i svinjskog mesa koje će zadovoljiti potrošača, ali i osigurati proizvođaču financijsku dobit. U udžbeniku su prikazana saznanja mnogih autora, ali i vlastitog znanstvenog rada. Knjiga pruža studentima i stručnjacima veliki broj korisnih informacija i dobra im je osnova za daljnje znanstveno i stručno usavršavanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Goran Kušec
(autor)