Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 311957

Genomika svinja


Kušec, Goran
Genomika svinja // Svinjogojstvo-biološki i zootehnički principi / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2007. str. 219-256


CROSBI ID: 311957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genomika svinja
(Pig genomics)

Autori
Kušec, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Svinjogojstvo-biološki i zootehnički principi

Urednik/ci
Gordana Kralik

Izdavač
Grafika Osijek

Grad
Osijek

Godina
2007

Raspon stranica
219-256

ISBN
978-953-6331-52-9

Ključne riječi
građa ; metabolizam ; ekonomsko-proizvodna svojstva ; nasljeđivanje ; selekcija ; genomika ; rast ; razmnožavanje ; hranidba ; sustavi državnja ; kvaliteta mesa ; nastambe i oprema
(pig ; origin ; breed ; anatomical material ; metabolism ; economical-production traits ; heredity ; selection ; genomics ; growth ; feeding ; housing systems ; meat quality ; objects and equipments)

Sažetak
Udžbenik "Svinjogojstvo – biološki i zootehnički principi" na poseban i originalan način upoznaje studente preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih sveučilišnih studija, ali i zainteresirane proizvođače svinja, s mnogobrojnim aspektima kompleksne tematike koju obrađuje. Ovim sveučilišnim udžbenikom želi se doprinijeti razvoju svinjogojske proizvodnje u nas na način da se pruži studentima, znanstvenicima, stručnjacima i proizvođačima svinja suvremene znanstvene i stručne spoznaje o biološkim i zootehničkim principima uzgoja svinja. Udžbenik je sastavljen iz dvanaest poglavlja koja obuhvaćaju gotovo sve aspekte proizvodnje svinja, od anatomsko-fizioloških specifičnosti, selekcijskih metoda, hranidbe, rasta i razmnožavanja svinja, do tehnologije proizvodnje i smještaja. U posebnom poglavlju obrađuju se najnovije molekularne i genetske metode koje danas imaju značajnu ulogu u selekciji svinja i poboljšanju kvalitete svinjskih polovica i mesa. Suvremena proizvodnja svinja složeni je proces koji zahtijeva stručnu i znanstvenu educiranost uzgajivača, zootehničke uvjete prilagođene genetskom potencijalu današnjih pasmina i hibrida svinja, kao i zadovoljavanje visokih standarda u pogledu zaštite okoliša. Sve navedeno preduvjet je za proizvodnju kvalitetnih svinja i svinjskog mesa koje će zadovoljiti potrošača, ali i osigurati proizvođaču financijsku dobit. U udžbeniku su prikazana saznanja mnogih autora, ali i vlastitog znanstvenog rada. Knjiga pruža studentima i stručnjacima veliki broj korisnih informacija i dobra im je osnova za daljnje znanstveno i stručno usavršavanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Goran Kušec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kušec, Goran
Genomika svinja // Svinjogojstvo-biološki i zootehnički principi / Gordana Kralik (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2007. str. 219-256
Kušec, G. (2007) Genomika svinja. U: Gordana Kralik (ur.) Svinjogojstvo-biološki i zootehnički principi. Osijek, Grafika Osijek, str. 219-256.
@inbook{inbook, author = {Ku\v{s}ec, Goran}, year = {2007}, pages = {219-256}, keywords = {gra\dja, metabolizam, ekonomsko-proizvodna svojstva, naslje\djivanje, selekcija, genomika, rast, razmno\v{z}avanje, hranidba, sustavi dr\v{z}avnja, kvaliteta mesa, nastambe i oprema}, isbn = {978-953-6331-52-9}, title = {Genomika svinja}, keyword = {gra\dja, metabolizam, ekonomsko-proizvodna svojstva, naslje\djivanje, selekcija, genomika, rast, razmno\v{z}avanje, hranidba, sustavi dr\v{z}avnja, kvaliteta mesa, nastambe i oprema}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Ku\v{s}ec, Goran}, year = {2007}, pages = {219-256}, keywords = {pig, origin, breed, anatomical material, metabolism, economical-production traits, heredity, selection, genomics, growth, feeding, housing systems, meat quality, objects and equipments}, isbn = {978-953-6331-52-9}, title = {Pig genomics}, keyword = {pig, origin, breed, anatomical material, metabolism, economical-production traits, heredity, selection, genomics, growth, feeding, housing systems, meat quality, objects and equipments}, publisher = {Grafika Osijek}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font