Pregled bibliografske jedinice broj: 311874
Svinjogojstvo - biološki i zootehnički principi
Svinjogojstvo - biološki i zootehnički principi / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2007
CROSBI ID: 311874 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svinjogojstvo - biološki i zootehnički principi
(Pig production - biological and zootechnical
principles)
Autori
Kralik, Gordana ; Kušec, Goran ; Kralik, Davor ; Margeta, Vladimir
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Grafika Osijek
Grad
Osijek
Godina
2007
Stranica
505
ISBN
978-953-6331-52-9
Ključne riječi
svinja ; porijeklo ; pasmina ; anatomska građa ; metabolizam ; ekonomsko-proizvodna svojstva ; nasljeđivanje ; selekcija ; genomika ; rast ; razmnožavanje ; hranidba ; sustavi državnja ; kvaliteta mesa ; nastambe i oprema
(pig ; origin ; breed ; anatomical material ; metabolism ; economical-production traits ; heredity ; selection ; genomics ; growth ; feeding ; housing systems ; meat quality ; objects and equipments)
Sažetak
Udžbenik "Svinjogojstvo – biološki i zootehnički principi" na poseban i originalan način upoznaje studente preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih sveučilišnih studija, ali i zainteresirane proizvođače svinja, s mnogobrojnim aspektima kompleksne tematike koju obrađuje. Ovim sveučilišnim udžbenikom želi se doprinijeti razvoju svinjogojske proizvodnje u nas na način da se pruži studentima, znanstvenicima, stručnjacima i proizvođačima svinja suvremene znanstvene i stručne spoznaje o biološkim i zootehničkim principima uzgoja svinja. Udžbenik je sastavljen iz dvanaest poglavlja koja obuhvaćaju gotovo sve aspekte proizvodnje svinja, od anatomsko-fizioloških specifičnosti, selekcijskih metoda, hranidbe, rasta i razmnožavanja svinja, do tehnologije proizvodnje i smještaja. U posebnom poglavlju obrađuju se najnovije molekularne i genetske metode koje danas imaju značajnu ulogu u selekciji svinja i poboljšanju kvalitete svinjskih polovica i mesa. Suvremena proizvodnja svinja složeni je proces koji zahtijeva stručnu i znanstvenu educiranost uzgajivača, zootehničke uvjete prilagođene genetskom potencijalu današnjih pasmina i hibrida svinja, kao i zadovoljavanje visokih standarda u pogledu zaštite okoliša. Sve navedeno preduvjet je za proizvodnju kvalitetnih svinja i svinjskog mesa koje će zadovoljiti potrošača, ali i osigurati proizvođaču financijsku dobit. U udžbeniku su prikazana saznanja mnogih autora, ali i vlastitog znanstvenog rada. Knjiga pruža studentima i stručnjacima veliki broj korisnih informacija i dobra im je osnova za daljnje znanstveno i stručno usavršavanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek