Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 31174

Primadur - prva hrvatska ozima durum pšenica (Triticum durum Desf.) Bc Instituta-Zagreb


Tomasović, Slobodan; Javor, Petar; Sesar, Branko
Primadur - prva hrvatska ozima durum pšenica (Triticum durum Desf.) Bc Instituta-Zagreb // Agronomski glasnik, 60 (1998), 1-2; 59-70 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 31174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primadur - prva hrvatska ozima durum pšenica (Triticum durum Desf.) Bc Instituta-Zagreb
(Primadur - the first croatian durum winter wheat (Triticum durum Desf.) developed by the Zagreb Bc Institute)

Autori
Tomasović, Slobodan ; Javor, Petar ; Sesar, Branko

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 60 (1998), 1-2; 59-70

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ozima durum pšenica (Triticum durum Desf.); namjenska pšenica za potrebe tjesteničarske industrije; visok potencijal rodnosti; važne bolesti pšenice posebice bolesti klasa (fuzarioze i septorioze)
(durum winter wheat (Triticum durum Desf.); wheat for pastry industry; high yielding potential; the important wheat diseases; especially spike diseases (Fusarium spp. and Septoria spp.))

Sažetak
U radu je bila namjera, da se prikažu najvažnija gospodarska svojstva Primadura - prve sorte ozime durum pšenice u Hrvatskoj. Primadur (Bc TD 3201/92) na osnovu trogodišnjih ispitivanja u službenim pokusima Državne komisije za priznavanje sorata (1994-1996) priznat je 1997. godine, te je upisan u listu sorti tvrde pšenice za potrebe tjesteničarske industrije. Stvoren je na pokusnom polju Zavoda za strne žitarice u Botincu Bc Instituta za oplemenjivanje i proizvodnju bilja u Zagrebu. Vrlo dobre je otpornosti na niske temperature, te je stoga izrazito ozimog tipa. Spada u grupu srednje ranih sorti. Visina biljke je od 80-88 cm. Stabljika je čvrsta, te iskazuje vrlo dobru otpornost na polijeganje. U zriobi boja klasa je tamno žuta sa dugim žutim osjem, karakterističnim za durum pšenice. Sorta je visokog proizvodnog potencijala rodnosti, koji je iznad 6000 kg/ha. Zrno je vrlo dobre do odlične ispunjenosti, tipične caklavosti za durum pšenice. Masa 1000 zrna se kreće od 45, 00-50, 00 g, a hektolitarska masa od 76, 00-80, 00 kg. Pokazuje visoku razinu otpornosti na glavne bolesti pšenice, a što posebice vrijedi za bolesti klasa (fuzarioze i septorioze), a na koje su inače durum pšenice znatno osjetljivije u usporedbi s aestivum pšenicama. Optimalni rok sjetve je od 10-30. listopada. Norma sjetve je na osnovu 500-550 klijavih zrna/m2. Stvoren je za intenzivne uvjete proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
106003

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.

Profili:

Avatar Url Branko Sesar (autor)

Avatar Url Slobodan Tomasović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tomasović, Slobodan; Javor, Petar; Sesar, Branko
Primadur - prva hrvatska ozima durum pšenica (Triticum durum Desf.) Bc Instituta-Zagreb // Agronomski glasnik, 60 (1998), 1-2; 59-70 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Tomasović, S., Javor, P. & Sesar, B. (1998) Primadur - prva hrvatska ozima durum pšenica (Triticum durum Desf.) Bc Instituta-Zagreb. Agronomski glasnik, 60 (1-2), 59-70.
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Javor, Petar and Sesar, Branko}, year = {1998}, pages = {59-70}, keywords = {ozima durum p\v{s}enica (Triticum durum Desf.), namjenska p\v{s}enica za potrebe tjesteni\v{c}arske industrije, visok potencijal rodnosti, va\v{z}ne bolesti p\v{s}enice posebice bolesti klasa (fuzarioze i septorioze)}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {60}, number = {1-2}, issn = {0002-1954}, title = {Primadur - prva hrvatska ozima durum p\v{s}enica (Triticum durum Desf.) Bc Instituta-Zagreb}, keyword = {ozima durum p\v{s}enica (Triticum durum Desf.), namjenska p\v{s}enica za potrebe tjesteni\v{c}arske industrije, visok potencijal rodnosti, va\v{z}ne bolesti p\v{s}enice posebice bolesti klasa (fuzarioze i septorioze)} }
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Javor, Petar and Sesar, Branko}, year = {1998}, pages = {59-70}, keywords = {durum winter wheat (Triticum durum Desf.), wheat for pastry industry, high yielding potential, the important wheat diseases, especially spike diseases (Fusarium spp. and Septoria spp.)}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {60}, number = {1-2}, issn = {0002-1954}, title = {Primadur - the first croatian durum winter wheat (Triticum durum Desf.) developed by the Zagreb Bc Institute}, keyword = {durum winter wheat (Triticum durum Desf.), wheat for pastry industry, high yielding potential, the important wheat diseases, especially spike diseases (Fusarium spp. and Septoria spp.)} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font