Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 311599

Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla


Nedeljko, Martina
Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 311599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla
(Comparison of the Croatian and Macedonian honeydew honey)

Autori
Nedeljko, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
20.11

Godina
2007

Stranica
48

Mentor
Primorac, Ljiljana

Ključne riječi
medljikovac; fizikalno-kemijske karakteristike; peludna analiza
(honeydew honey; physicochemical characteristics; melissopalynological analysis)

Sažetak
Zadatak ovog istraživanja bio je usporedba fizikalno-kemijskih parametara medljikovca podrijetlom iz Hrvatske i Makedonije. Tijekom sezona 2005. i 2006. godine prikupljeno je 17 uzoraka hrvatskog i 11 uzoraka makedonskog medljikovca. Po provedenoj peludnoj analizi kojom je utvrđena dominacija elemenata medljike (hife gljiva i spore, jednostanične alge) te senzorskoj ocjeni uzoraka, provedena je i analiza fizikalno-kemijskih parametara. Uzorcima je određen udio vode, električna provodnost, pH, slobodna, laktonska i ukupna kiselost, specifična rotacija, udio prolina i hidroksimetilfurfurala (HMF), aktivnost enzima dijastaze i invertaze te sadržaj šećera glukoze (G), fruktoze (F), saharoze, ksiloze, maltoze, melecitoze i rafinoze. Uzorke hrvatskog medljikovca karakterizira nešto niža električna provodnost, visoka aktivnost enzima invertaze i dijastaze, te relativno visok udio maltoze. Makedonski su uzorci imali višu električnu provodnost, slobodnu i ukupnu kiselost, udio prolina, viši udio glukoze i saharoze, te sumarno glukoze i fruktoze od hrvatskih uzoraka. Udio melecitoze u obje je skupine uzoraka nizak. Premda su uzorci iz Makedonije temeljem električne provodnosti, peludne analize te organoleptičkih svojstava karakterizirani kao medljikovac, ugljikohidratni profil i negativna specifična rotacija sugeriraju da se kod većine uzoraka radi o miješanom medu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ljiljana Primorac (mentor)

Avatar Url Martina Nedeljko (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nedeljko, Martina
Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Nedeljko, M. (2007) 'Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nedeljko, Martina}, year = {2007}, pages = {48}, keywords = {medljikovac, fizikalno-kemijske karakteristike, peludna analiza}, title = {Usporedba svojstava medljikovca razli\v{c}itog zemljopisnog podrijetla}, keyword = {medljikovac, fizikalno-kemijske karakteristike, peludna analiza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nedeljko, Martina}, year = {2007}, pages = {48}, keywords = {honeydew honey, physicochemical characteristics, melissopalynological analysis}, title = {Comparison of the Croatian and Macedonian honeydew honey}, keyword = {honeydew honey, physicochemical characteristics, melissopalynological analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font