Pregled bibliografske jedinice broj: 311599
Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla
Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 311599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba svojstava medljikovca različitog zemljopisnog podrijetla
(Comparison of the Croatian and Macedonian honeydew honey)
Autori
Nedeljko, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
20.11
Godina
2007
Stranica
48
Mentor
Primorac, Ljiljana
Ključne riječi
medljikovac; fizikalno-kemijske karakteristike; peludna analiza
(honeydew honey; physicochemical characteristics; melissopalynological analysis)
Sažetak
Zadatak ovog istraživanja bio je usporedba fizikalno-kemijskih parametara medljikovca podrijetlom iz Hrvatske i Makedonije. Tijekom sezona 2005. i 2006. godine prikupljeno je 17 uzoraka hrvatskog i 11 uzoraka makedonskog medljikovca. Po provedenoj peludnoj analizi kojom je utvrđena dominacija elemenata medljike (hife gljiva i spore, jednostanične alge) te senzorskoj ocjeni uzoraka, provedena je i analiza fizikalno-kemijskih parametara. Uzorcima je određen udio vode, električna provodnost, pH, slobodna, laktonska i ukupna kiselost, specifična rotacija, udio prolina i hidroksimetilfurfurala (HMF), aktivnost enzima dijastaze i invertaze te sadržaj šećera glukoze (G), fruktoze (F), saharoze, ksiloze, maltoze, melecitoze i rafinoze. Uzorke hrvatskog medljikovca karakterizira nešto niža električna provodnost, visoka aktivnost enzima invertaze i dijastaze, te relativno visok udio maltoze. Makedonski su uzorci imali višu električnu provodnost, slobodnu i ukupnu kiselost, udio prolina, viši udio glukoze i saharoze, te sumarno glukoze i fruktoze od hrvatskih uzoraka. Udio melecitoze u obje je skupine uzoraka nizak. Premda su uzorci iz Makedonije temeljem električne provodnosti, peludne analize te organoleptičkih svojstava karakterizirani kao medljikovac, ugljikohidratni profil i negativna specifična rotacija sugeriraju da se kod većine uzoraka radi o miješanom medu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek