Pregled bibliografske jedinice broj: 311337
Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije s obzirom na osobnu procjenu tjelesne mase
Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije s obzirom na osobnu procjenu tjelesne mase, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 311337 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije s obzirom na osobnu procjenu tjelesne mase
(Dietary habits and diet quality in students according to satisfaction with body weight)
Autori
Radeljević, Biljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.10
Godina
2007
Stranica
49
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
indeks tjelesne mase; kakvoća prehrane; prehrambene navike; studenti; zadovoljstvo tjelesnom masom
(body mass index; body weight satisfaction; dietary habits; nutrition quality; students)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi prehrambene navike i kakvoću prehrane studentske populacije (n=99) s obzirom na zadovoljstvo osobnom tjelesnom masom. Korištena dijetetička metoda je trodnevni dnevnik prehrane, a ispitanici su ispunjavali i opći upitnik. Studenti nezadovoljni osobnom tjelesnom masom imaju statistički značajno (p<0, 05) više vrijednosti BMI-a u odnosu na skupinu studenata zadovoljnih tjelesnom masom. Dnevni energetski unos manji je od preporuka s obzirom na dob i spol u obje skupine. Utvrđen je povećan unos proteina, masti, posebno zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Unos dijetalnih vlakana, vitamina A, E, folata, kalcija, željeza i magnezija nije zadovoljavajući. Prosječan unos vitamina se statistički značajno razlikuje za niacin, pantotensku kiselinu i vitamin B6. Energetska i nutritvna vrijednost obroka studenata ovisno o zadovoljstvu tjelesnom masom bitno se ne razlikuje, a nisu pronađene značajnije razlike niti u prehrambenim navikama. Potrebno je provoditi edukaciju o pravilnoj prehrani s obzirom da prehrana studenata nije energetski niti nutritivno zadovoljavajuća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb