Pregled bibliografske jedinice broj: 311296
Dinamika probavljivosti škroba iz zrna različitih tipova i hibrida kukuruza
Dinamika probavljivosti škroba iz zrna različitih tipova i hibrida kukuruza // "Krmiva 2007", program i sažeci radova
Zagreb, 2007. str. 83-84 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 311296 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dinamika probavljivosti škroba iz zrna različitih tipova i hibrida kukuruza
(Dynamics of digestibility of corn grain starch from different corn types and hybrids)
Autori
Grgić, Goran ; Grbeša, Darko ; Brnić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
"Krmiva 2007", program i sažeci radova
/ - Zagreb, 2007, 83-84
Skup
XIV međunarodno savjetovanje "Krmiva 2007"
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 11.06.2007. - 14.06.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kukuruz; škrob; probavljivost
(corn; starch; digestibility)
Sažetak
Škrob je najvažniji izvor energije za većinu domaćih životinja, a kao najznačajniji konstituent prisutan je u zrnju žitarica i mahunarki. Među žitaricama u Hrvatskoj se najviše proizvodi kukuruz (preko 2 milijuna tona/g), a njegov udjel u industrijski proizvedenim krmnim smjesama ide i preko 60%. Najznačajnija hranjiva tvar u zrnu kukuruza je škrob (između 60 i 80% zrna) i dok je energetska vrijednost zrna kukuruza uglavnom ujednačena, njegova hranidbena vrijednost, među ostalim, znatno ovisi o sastavu škroba, odnosno razlikama u dinamici njegove probave. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi sadržaj ukupnog škroba u zrnima različitih tipova (zubani – (polu)tvrdunci) kukuruza, odnosno u deset na hrvatskom tržištu visoko zastupljenih hibrida kukuruza, kao i in vitro probavljivost škroba iz njih. Po 50 cijelih, neoštećenih zrna od svakog hibrida ručno je disecirano kako bi se ustanovio omjer caklavog i brašnavog endosperma, te na temelju tih vrijednosti odredio tip hibrida. Za svaki hibrid zasebno je određen udio ukupnog škroba, te udio in vitro brzoprobavljivog, sporoprobavljivog i neprobavljivog škroba. U zrnima kukuruza u tipu (polu)tvrdunca caklavog endosperma bilo je između 71, 82 i 85, 16 % (prosijek 76, 40 %), a u zrnu zubana između 62, 6 i 67, 98 % (prosijek 65, 39 %). Brašnavog endosperma bilo je u zrnima (polu)tvrdunca između 14, 85 i 28, 18 % (prosijek 23, 60 %), a u zrnima zubana od 32, 02 i 37, 41 % (prosijek 34, 60 %). Prosječni sadržaj caklavog i brašnavog endosperma između dvaju tipova kukuruza značajno se razlikuje (P<0, 002). Sadržaj ukupnog škroba nije se značajno razlikovao (P<0, 5) u ispitivanim hibridima iznosio je od 69, 83 do 74, 3 %. Od ukupnog škroba između 65, 52 i 73, 82 % činio je brzoprobavljivi škrob, između 18, 17 i 23, 43 % sporoprobavljivi škrob, a 3, 49 do 11, 49 % neprobavljivi škrob. Uočena je značajna razlika (p<0, 05) između prosječnog sadržaja probavljivog škroba između zubana i (polu)tvrdunaca, te snažna veza sadržaja caklavog endosperma i neprobavljivog škroba (r = 0, 80, p<0, 01). Omjer dvaju vrsta endosperma, te sadržaj frakcija škroba znatno variraju između hibrida kukuruza, a značajke endosperma mogu dobro poslužiti za procjenu brzine probavljivosti škroba iz zrna kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Grbeša
(autor)