Pregled bibliografske jedinice broj: 310529
Prehrambeni status i problemi prehrane oboljelih od celijakije u Republici Hrvatskoj
Prehrambeni status i problemi prehrane oboljelih od celijakije u Republici Hrvatskoj, 2007., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 310529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambeni status i problemi prehrane oboljelih od celijakije u Republici Hrvatskoj
(Nutritional status and problems of celiac disease patients in the Republic of Croatia)
Autori
Pollak, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.06
Godina
2007
Stranica
141
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
celijakija; gluten; bezglutenska dijeta; prehrambeni status; problemi prehrane
(celiac disease; gluten; gluten-free diet; nutritional status; nutritional problems)
Sažetak
Cilj i svrha rada je bio uvid u probleme prehrane oboljelih od celijakije , budući ima vrlo malo podataka o toj problematici kod ove osjetljive populacijske skupine, kojoj je bezglutenska prehrana jedini lijek. Stoga su analizirane količine glutena ELISA metodom u standardnim namirnicama (n=191), te u bezglutenskim namirnicama (n= 120), koje ili imaju prekrižen klas ili navod „ bez glutena“ , a na kojima nije istaknuta količina glutena. Također je provedeno dijetetičko ispitivanje 57 oboljelih od celijakije u obliku anketa. Rezultatima je utvrđeno da je u brojnim standardnim namirnicama koje po svom prirodnom sastavu ne bi trebale sadržavati gluten, kao i u nekim bezglutenskim namirnicama, postoji određena količina glutena, koji iako je unutar zakonodavnih propisa, može se smatrati opasnim za oboljele. Provedenim dijetetičkim ispitivanjem na 57 ispitanika utvrđeno je da se mnogi oboljeli pridržavaju bezglutenske dijete , ali ih ona i ograničava u prehrani izvan kuće, kroz promjenu tjelesne mase, potrebe za suplementacijom i sl. Osim primjene same bezglutenske prehrane , 87, 71 % ispitanika kao razlog lošeg prehrambenog statusa smatra nedostajanje istaknute količine glutena na namirnici. Pregledom deklaracije standardnih namirnica oboljeli zaključuju da li je ta namirnica odgovarajuća za njihovo zdravlje ili nije, dok bezglutenske namirnice, kojima se mora hraniti cijeli život kupuje bez dvojbe. Trenutno su zakonodavno jedino propisane kategorije u koje se određene namirnice bez glutena svrstavaju prema količini glutena, te njihov obaveza notifikacije pri Ministarstvu zdravstva. Zato na osnovu izvršenih istraživanja preporučujemo obavezno deklariranje glutena u Republici Hrvatskoj na bezglutenskim namirnicama, kao i na standardnim namirnicama koje po svojoj prirodi ne bi trebale sadržavati gluten.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb