Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 310513

Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije


Ivančević, Boško
Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 310513 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije
(Determination of gluten in food samples for patients with celiac disease)

Autori
Ivančević, Boško

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.05

Godina
2007

Stranica
64

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
celijakija; gluten; ELISA; bezglutenska dijeta
(celiac disease; gluten; ELISA; gluten-free diet)

Sažetak
Celijakija je kronična gastroenterološka, autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi, a rezultira oštećenjem sluznice tankog crijeva. Kod celijakije postoji jedan i samo jedini lijek - bezglutenska dijeta. Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi količinu glutena u hrani deklariranoj kao bezglutenskoj. Analiziran je 51 uzorak standardnih namirnica i namirnica bez glutena, međunarodno priznatom metodom ELISA-R5 po Mendezu. Rezultati analiziranih namirnica ukazuju na količine glutena koje su unutar vrijednosti određenih zakonodavnim kategorijama. Namirnice deklarirane kao bezglutenske treba obavezno kontrolirati i kvantificirati količinu glutena kako bi oboljeli od celijakije mogli konzumirati količine glutena ovisno o prago osjetljivosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ines Panjkota-Krbavčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivančević, Boško
Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivančević, B. (2007) 'Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivan\v{c}evi\'{c}, Bo\v{s}ko}, year = {2007}, pages = {64}, keywords = {celijakija, gluten, ELISA, bezglutenska dijeta}, title = {Odre\djivanje koli\v{c}ine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije}, keyword = {celijakija, gluten, ELISA, bezglutenska dijeta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivan\v{c}evi\'{c}, Bo\v{s}ko}, year = {2007}, pages = {64}, keywords = {celiac disease, gluten, ELISA, gluten-free diet}, title = {Determination of gluten in food samples for patients with celiac disease}, keyword = {celiac disease, gluten, ELISA, gluten-free diet}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font