Pregled bibliografske jedinice broj: 310513
Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije
Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 310513 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje količine glutena u namirnicama namijenjenima oboljelima od celijakije
(Determination of gluten in food samples for patients with celiac disease)
Autori
Ivančević, Boško
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.05
Godina
2007
Stranica
64
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Ključne riječi
celijakija; gluten; ELISA; bezglutenska dijeta
(celiac disease; gluten; ELISA; gluten-free diet)
Sažetak
Celijakija je kronična gastroenterološka, autoimuna bolest koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten, bjelančevinu pšenice, ječma, raži i zobi, a rezultira oštećenjem sluznice tankog crijeva. Kod celijakije postoji jedan i samo jedini lijek - bezglutenska dijeta. Svrha ovog istraživanja je bila utvrditi količinu glutena u hrani deklariranoj kao bezglutenskoj. Analiziran je 51 uzorak standardnih namirnica i namirnica bez glutena, međunarodno priznatom metodom ELISA-R5 po Mendezu. Rezultati analiziranih namirnica ukazuju na količine glutena koje su unutar vrijednosti određenih zakonodavnim kategorijama. Namirnice deklarirane kao bezglutenske treba obavezno kontrolirati i kvantificirati količinu glutena kako bi oboljeli od celijakije mogli konzumirati količine glutena ovisno o prago osjetljivosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Colić-Barić, Irena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ines Panjkota-Krbavčić
(mentor)