Pregled bibliografske jedinice broj: 310447
Utjecaj guara i pektina na reološka svojstva i topljivost kukuruznog škroba
Utjecaj guara i pektina na reološka svojstva i topljivost kukuruznog škroba // Radovi poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu, 58 (2007), 1; 171-178 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 310447 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj guara i pektina na reološka svojstva i
topljivost kukuruznog škroba
(Effect of guar and pectin on rheological properties
and solubility of corn starch)
Autori
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Piližota, Vlasta ; Kopjar, Mirela ; Jukić, Marko
Izvornik
Radovi poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 58
(2007), 1;
171-178
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kukuruzni škrob ; guar ; pektin ; reološka svojstva
(corn starch ; guar gum ; pectin ; rheological properties)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj guara i pektina (5 i 12, 5%) na reološka svojstva te topljivost i kapacitet bubrenja kukuruznog škroba. Istraživanja reoloških svojstava su provedena primjenom Brookfield-ovog rotacijskog viskozimetra. Indeks topljivosti i kapacitet bubrenja škroba kukuruza bez i sa dodatkom guara i pektina su mjerena pri temperaturama od 55 do 95°C u raponu od 10°C. Dodatak guara i pektina doveo je do povećanja viskoznosti tijekom želatinizacije supenzije škroba kukuruza. Utjecaj guara je bio znatno veći u usporedbi sa pektinom. Osim toga, guar je znatno povećao konzistenciju paste škroba kukuruza. Dodatak hidrokoloida povećao je topljivost te kapacitet bubrenja škroba kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Marko Jukić
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Mirela Kopjar
(autor)
Vlasta Piližota
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- Food Science and Technology Abstracts