Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 310447

Utjecaj guara i pektina na reološka svojstva i topljivost kukuruznog škroba


Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Piližota, Vlasta; Kopjar, Mirela; Jukić, Marko
Utjecaj guara i pektina na reološka svojstva i topljivost kukuruznog škroba // Radovi poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu, 58 (2007), 1; 171-178 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 310447 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj guara i pektina na reološka svojstva i topljivost kukuruznog škroba
(Effect of guar and pectin on rheological properties and solubility of corn starch)

Autori
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Piližota, Vlasta ; Kopjar, Mirela ; Jukić, Marko

Izvornik
Radovi poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 58 (2007), 1; 171-178

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kukuruzni škrob ; guar ; pektin ; reološka svojstva
(corn starch ; guar gum ; pectin ; rheological properties)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj guara i pektina (5 i 12, 5%) na reološka svojstva te topljivost i kapacitet bubrenja kukuruznog škroba. Istraživanja reoloških svojstava su provedena primjenom Brookfield-ovog rotacijskog viskozimetra. Indeks topljivosti i kapacitet bubrenja škroba kukuruza bez i sa dodatkom guara i pektina su mjerena pri temperaturama od 55 do 95°C u raponu od 10°C. Dodatak guara i pektina doveo je do povećanja viskoznosti tijekom želatinizacije supenzije škroba kukuruza. Utjecaj guara je bio znatno veći u usporedbi sa pektinom. Osim toga, guar je znatno povećao konzistenciju paste škroba kukuruza. Dodatak hidrokoloida povećao je topljivost te kapacitet bubrenja škroba kukuruza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Piližota, Vlasta; Kopjar, Mirela; Jukić, Marko
Utjecaj guara i pektina na reološka svojstva i topljivost kukuruznog škroba // Radovi poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu, 58 (2007), 1; 171-178 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Šubarić, D., Babić, J., Ačkar, Đ., Piližota, V., Kopjar, M. & Jukić, M. (2007) Utjecaj guara i pektina na reološka svojstva i topljivost kukuruznog škroba. Radovi poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu, 58 (1), 171-178.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Pili\v{z}ota, Vlasta and Kopjar, Mirela and Juki\'{c}, Marko}, year = {2007}, pages = {171-178}, keywords = {kukuruzni \v{s}krob, guar, pektin, reolo\v{s}ka svojstva}, journal = {Radovi poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu}, volume = {58}, number = {1}, issn = {0033-8583}, title = {Utjecaj guara i pektina na reolo\v{s}ka svojstva i topljivost kukuruznog \v{s}kroba}, keyword = {kukuruzni \v{s}krob, guar, pektin, reolo\v{s}ka svojstva} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Pili\v{z}ota, Vlasta and Kopjar, Mirela and Juki\'{c}, Marko}, year = {2007}, pages = {171-178}, keywords = {corn starch, guar gum, pectin, rheological properties}, journal = {Radovi poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu}, volume = {58}, number = {1}, issn = {0033-8583}, title = {Effect of guar and pectin on rheological properties and solubility of corn starch}, keyword = {corn starch, guar gum, pectin, rheological properties} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font